събота, 26 декември 2015 г.

Сирене по шопски





Рецепта за приготвяне на сирене в гювече, която знаят всички, но напоследък по-рядко се среща в менютата на ресторантите (вероятно, защото отнема доста време, а клиентите обикновено не искат да чакат дълго). Сиренето по шопски обаче е добър вариант и за домашното меню, защото се приготвя много лесно и има чудесен вкус, който е еднакно подходящ и за зимата, и за лятото. 


Продукти: бяло саламурено сирене, краве масло, олио, люта чушка, домат, яйца и, разбира се, глинени гювечета.






Приготвяне: Гювечетата се приготвят индивидуално, като на дъното на всяко се сипва лъжица олио и отгоре се нареждат парче сирене (около 150 гр.), бучка масло (около 15-20 гр.), люта чушка и домат, нарязан на филийки. Поставят се да се пекат във фурната с капачетата около 40-50 мин. След това се изваждат и във всяко се добавят по 3 яйца (ако се използват кокоши, а ако са пъдпъдъчи - по 5-6). Допичат се за кратко без капачетата, като е добре яйцата да останат рохки. Най-вкусни са топли в комбинация с хубаво червено вино. Добър апетит!





Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...