вторник, 16 септември 2014 г.

Туршия от пържени чушки

Приготвя се сравнително лесно и е чудесно допълнение към различни видове яхнии, сандвичи и гарнитури. Не ферментира, не се стерилизира. Използва се консервиращото действие на оцета (6%) и на олиото, което не позволява достъп на въздух.




Ясно е, че характерното за близкото минало домашно производство на туршии в буркани, които изпълваха цели мазета, а изяждането им представляваше проблем до пролетта, вече не е актуално. Приготвянето на малки количества разнообразни консервирани ястия, които да се съхраняват в хладилника, може да осигури разнообразие на трапезата, както и да задоволи индивидуалния вкус по най-добрия начин. Както се вижда от снимката, използваният от мен съд за приготвянето на туршията е глинен гювеч. 



Продукти: червени или зелени чушки (сортът Чорбаджийски също е подходящ), слънчогледово олио, оцет, сол, чесън, магданоз и/или копър.






Приготвяне:

Измитите (червени или зелени) чушки се подсушават. Ако са от сорта Чорбаджийски се оставят цели, а ако са от по-едри сортове се почистват от семето. Изпържват се в обилно количество олио (най-добре под капак) и веднага се пускат в подсолен винен оцет (на 1 литър оцет - около 1 кафена чашка сол). Оставят се около 1 и 1/2 - 2 часа в оцета, след което се изваждат и се подреждат в наклонен съд, за да се отцедят. 



След това се нареждат плътно в бурканчета, като помежду им се поставят обелени скилидки чесън, магданоз и/или копър и малко от изстиналото олио, в което са пържени. Отгоре се налива още от олиото, което трябва изцяло да ги  покрива с около сантиметър, а бурканчетата се затварят и се съхраняват на хладно (5-15 градуса С). 


В градски условия е най-добре туршията да се съхранява в хладилник, като дори и в този случай чушките трябва да са изцяло потопени в олиото.

Трябва да се има предвид, че туршията, приготвена от цели чушки, чиито семки не са отстранени, има сравнително по-малка трайност. 

Добър апетит!

1 коментар:

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...