четвъртък, 25 декември 2014 г.

Пържен толстолоб (бял амур)





Толстолобът и белият амур са сладководни риби от сем. Шаранови, които са внесени и аклиматизирани у нас, тъй като растат бързо и са подходящи за промишленото рибовъдство. Месото на тези риби обаче отстъпва значително по своите вкусови качества на шарановото. Затова и рецептите за приготвянето на толстолоб и бял амур се различават от рецептите за приготвяне на шаран, като се използват обилно ароматни подправки, които да подобрят вкуса месото. 
Тези риби са най-подходящи за пържене, като най-добре е да се използва филе, от което е отстранена по-голямата част от тъмното месо.  Преди приготвянето е най-добре да престоят няколко часа в марината, за да се овкусят. Ето една такава идея:


Продукти: За приготвянето на пържения толстолоб (бял амур) е необходимо обилно количество слънчогледово олио, брашно, сол, оцет, фино смлян черен пипер, мащерка, риган и/или сушен копър (връхчета), по желание и чили

Как се приготвя: Парчетата риба, предназначени за пържене, се натриват със сол, фино смлян черен пипер, стрита мащерка и риган и/или сух копър. Любителите на лютия вкус може да добавят и чили. Върху всяко от рибните парчета се насипват по 2-3 лъжици олио и 1-2 лъжици оцет. Подробност: Много подходящо е да се използва олио, в което преди това са задушавани гъби или са пържени чушки. 
Съдът с овкусената риба (маринатата трябва да я покрива от всички страни) се затваря плътно и се оставя да престои в хладилника най-малко 2-3 часа.
След това рибните парчета се овалват в брашно и се изпържват в обилно количество олио. Вкусни са, когато се консумират топли с хубаво бяло вино. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...