сряда, 12 март 2014 г.

Козуначни кифли

Козуначните кифли са добре познати и са част от асортимента на много пекарни. Могат да се приготвят успешно и вкъщи, но трябва да се отдели достатъчно време - технологията е от две фази, като само времето за втасване е около два часа. Кифлите са с много нежна структура и дълго се запазват меки и пухкави. Подходящи са и за Великден, ако се формират като малки козуначета.


Необходими продукти:
1. 4 яйца;
2. 1 чаша захар (около 220 гр);
3. 2 чаши прясно мляко (около 420 мл);
4. Непълна чаша олио (около 150 мл) за тестото и още 2 - 4 супени лъжици - за обработване на тестото и за намазване на тавите;
5. Около 1 кг бяло брашно
6. Мая - пресувана (прясна) мая колкото локум (около 30 гр) или 1 и 1/2 пакетче суха мая /стандартните пакетчета суха мая обикновено са в количество за 500 гр брашно/;
7. Сол - две щипки;
8. Около 150-200 гр орехи и сладко (конфитюр, мармалад) - за пълнежа;
9. Ванилия (ванилова захар) и лимонови (или портокалови) корички - за ароматизиране на тестото и ванилова захар за поръсване на готовите кифли.
-  други подходящи варианти за пълнеж на козуначните кифли са напр. локум и орехи, стафиди и орехи, кафява захар и орехи (бадеми) и т.н.


Приготвяне:
- приготвяне на маяно тесто: Маята се смесва с една супена лъжица от захарта и половината от прясното мляко, което трябва да е леко затоплено. Сместа се хомогенизира и към нея се прибавя брашно, така че да се получи гъста гладка каша (като боза). Оставя се да втаса на топло около 15 минути.


- приготвяне на главното тесто: Брашното се пресява. Яйцата се разбиват с останалата половина от млякото (също леко затоплено) и захарта. Към тях се прибавят ванилия, лимонови (портокалови) корички  и две щипки сол. 
След това от разбитата смес, маяното тесто и брашното се замесва меко тесто, като на малки порции се добавя и олиото. 
Тестото се измесва, намазва се с олио и се поставя в намаслена тавичка, завито с найлон и покрито с кърпа - за първо втасване - за около 1 час, като през това време обемът му трябва да се увеличи 2 пъти. След това тестото се измесва за кратко с малко брашно и се разделя на 8-9 части, които се окръглят. Те се намазват с олио, завиват се и се оставят на топло за второ втасване - около 15 минути. След това отново се измесват и се пристъпва към формиране.

- приготвяне на пълнежа: Около 150-200 гр орехи се смилат и се смесват със сладко или конфитюр до получаването на гъста паста. Описаните тук кифлички са с пълнеж от вишнево сладко и орехи. Количеството на пълнежа е според вкуса и може силно да варира.
- формиране:  козуначните кифли може да се формират по различен начин, ето два варианта: 
1. вариант: виенски кифли - втасалите тестени топки се разточват на дебела кора (около 1 см) с кръгла форма. Кръгът се разрязва по диаметъра (с ръба на чиния или със специална резачка за тесто) на 4 или 8 триъгълни парчета. Върху широката част на всяко парче се нанася от пълнежа и се завиват кифлички - върхът на триъгълника трябва да остане отдолу. Крайчетата на кифличките се доближават леко, за да се получи формата на полумесец.

2. вариант: охлювчета - от втасалото тесто се разточват дебели кори (около 1 см) с елипсовидна форма. В средата на елипсата се нанася пълнеж и се завива руло. Всяко руло се изтегля и усуква в дълъг фитил, който се навива спираловидно като черупката на охлюв. 

 - Формираните козуначни кифлички се нареждат на разстояние една от друга в намазана с олио тавичка за окончателно втасване, което е около 30 минути. Практически окончателното втасване на първите оформени кифлички протича по време на формирането на следващите.



 
 - изпичане:  Пекат се в предварително загрята фурна при около-200-210 градуса до златистокафяво. Докато са още топли, се поръсват (най-лесно става с помощта на цедка) с ванилова захар. Добър апетит!

неделя, 2 март 2014 г.

Печени соленки "Балкантурист"

Соленки без яйца, които се приготвят лесно и бързо и имат голяма трайност. Много подходящи са за винени дегустации, но също и като непретенциозна закуска.
Соленките са от рецептурите на вече несъществуващия, но добре известен в миналото туристически консорциум "Балкантурист", който има голямо влияние при оформянето на съвременния вид на българската кухня.

 



Необходими продукти:

1. 190 гр краве масло (1 и 1/2 стандартни малки опаковки);
2. 150 гр сирене;
3. 150 гр кашкавал;
4. Чаша кисело мляко (около  220 мл);
5. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
6. 1 супена лъжица оцет;
7. Около 550 гр брашно - подходящо е както бялото брашно, така и смесено: бяло + типово (в съотношение напр. 2 към 1);
8. По желание - сусам или мак за поръсване.


Как се приготвят: 

Нарязаното на едри кубчета масло и пресятото брашно смесваме в купа и стриваме с пръсти до получаването на пластична  и хомогеннна маса. Към нея добавяме настърганите сирене и кашкавал, киселото мляко и содата, която предварително сме разтворили в лъжица оцет. 
От всички продукти замесваме меко тесто (ако е необходима корекция, прибавяме още брашно или още кисело мляко). 

Измесеното тесто разделяме на 5-6 части (ако искаме да формираме по-дребни соленки, тестото се разделя на 10-12 части). 
Всяка част окръгляме и от нея разточваме кръгла кора с дебелина около 1/2 см.
Корите разрязваме по диаметъра, за да получим триъгълни парчета, от които завиваме кифлички (завиването започва откъм широката страна на триъгълника, а върхът трябва да остане отдолу). По желание може да ги поръсим със сусам или мак.
Формираните соленки нареждаме в тавичка (не е необходимо да е намазана с мазнина) на разстояние една от друга. Изпичаме в предварително загрята фурна при около 200 градуса до златисто оцветяване.
Соленките се комбинират отлично с бели и червени вина, с кисело мляко и с плодови конфитюри.  
Добър апетит!

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...