неделя, 2 март 2014 г.

Печени соленки "Балкантурист"

Соленки без яйца, които се приготвят лесно и бързо и имат голяма трайност. Много подходящи са за винени дегустации, но също и като непретенциозна закуска.
Соленките са от рецептурите на вече несъществуващия, но добре известен в миналото туристически консорциум "Балкантурист", който има голямо влияние при оформянето на съвременния вид на българската кухня.

 



Необходими продукти:

1. 190 гр краве масло (1 и 1/2 стандартни малки опаковки);
2. 150 гр сирене;
3. 150 гр кашкавал;
4. Чаша кисело мляко (около  220 мл);
5. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
6. 1 супена лъжица оцет;
7. Около 550 гр брашно - подходящо е както бялото брашно, така и смесено: бяло + типово (в съотношение напр. 2 към 1);
8. По желание - сусам или мак за поръсване.


Как се приготвят: 

Нарязаното на едри кубчета масло и пресятото брашно смесваме в купа и стриваме с пръсти до получаването на пластична  и хомогеннна маса. Към нея добавяме настърганите сирене и кашкавал, киселото мляко и содата, която предварително сме разтворили в лъжица оцет. 
От всички продукти замесваме меко тесто (ако е необходима корекция, прибавяме още брашно или още кисело мляко). 

Измесеното тесто разделяме на 5-6 части (ако искаме да формираме по-дребни соленки, тестото се разделя на 10-12 части). 
Всяка част окръгляме и от нея разточваме кръгла кора с дебелина около 1/2 см.
Корите разрязваме по диаметъра, за да получим триъгълни парчета, от които завиваме кифлички (завиването започва откъм широката страна на триъгълника, а върхът трябва да остане отдолу). По желание може да ги поръсим със сусам или мак.
Формираните соленки нареждаме в тавичка (не е необходимо да е намазана с мазнина) на разстояние една от друга. Изпичаме в предварително загрята фурна при около 200 градуса до златисто оцветяване.
Соленките се комбинират отлично с бели и червени вина, с кисело мляко и с плодови конфитюри.  
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...