Соленки без яйца, които се приготвят лесно и бързо и имат голяма трайност. Много подходящи са за винени дегустации, но също и като непретенциозна закуска.
Соленките са от рецептурите на вече несъществуващия, но добре известен в миналото туристически консорциум "Балкантурист", който има голямо влияние при оформянето на съвременния вид на българската кухня.
Необходими продукти:
1. 190 гр краве масло (1 и 1/2 стандартни малки опаковки);
2. 150 гр сирене;
3. 150 гр кашкавал;
4. Чаша кисело мляко (около 220 мл);
5. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
6. 1 супена лъжица оцет;
7. Около 550 гр брашно - подходящо е както бялото брашно, така и смесено: бяло + типово (в съотношение напр. 2 към 1);
8. По желание - сусам или мак за поръсване.
Как се приготвят:
Нарязаното на едри кубчета масло и пресятото брашно смесваме в купа и стриваме с пръсти до получаването на пластична и хомогеннна маса. Към нея добавяме настърганите сирене и кашкавал, киселото мляко и содата, която предварително сме разтворили в лъжица оцет.
От всички продукти замесваме меко тесто (ако е необходима корекция, прибавяме още брашно или още кисело мляко).
Измесеното тесто разделяме на 5-6 части (ако искаме да формираме по-дребни соленки, тестото се разделя на 10-12 части).
Всяка част окръгляме и от нея разточваме кръгла кора с дебелина около 1/2 см.
Корите разрязваме по диаметъра, за да получим триъгълни парчета, от които завиваме кифлички (завиването започва откъм широката страна на триъгълника, а върхът трябва да остане отдолу). По желание може да ги поръсим със сусам или мак.
Формираните соленки нареждаме в тавичка (не е необходимо да е намазана с мазнина) на разстояние една от друга. Изпичаме в предварително загрята фурна при около 200 градуса до златисто оцветяване.
Соленките се комбинират отлично с бели и червени вина, с кисело мляко и с плодови конфитюри.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар