събота, 2 май 2015 г.

Орехов сладкиш с "Целувка"

Сиропиран сладкиш с основа от кексово и покривало от леко белтъчно тесто (като на известните "Целувки"), с много орехи и аромат на ванилия. Отлична компания за следобедното кафе.



Необходими продукти:

- за тестото:

1. 3 яйца;
2. Около 65 грама краве масло;
3. 150 мл кисело мляко (1 чаша);
4. Сода бикарбонат - 1 и 1/2 чаена лъжичка;
5. Бяло брашно - 150 грама (1 чаша);
6. 150 грама орехи;
7. 100 грама бяла кристална захар;
- аромат: ванилия;

- за сиропа: 2 части вода + 1 част бяла кристална захар ( в случая: около 100 грама захар и около 220 мл вода);

- за белтъчния (целувчен) слой - 3 белтъка + 2-3 супени лъжици бяла кристална захар и около 50 грама орехи.





Как се приготвя:


С миксер яйцата се разбиват със захарта до получаването на пухкав крем. Към него се добавя размекнатото (на стайна температура) краве масло, нарязано на дребни кубчета, които се пускат едно по едно. 

След това към сместа постепенно се прибавя киселото мляко, в което е разтворена содата бикарбонат (която се изчаква една минутка, за да се оделят мехурчетата CO2 ). Разбиването с миксера продължава, но на по-бавни обороти.
Брашното се пресява и се добава на малки порции (лъжица по лъжица) към тестото, като оборотите на миксера се намяляват още. Накрая се добавят ситно смлените орехи и ванилията (като ванилова захар или 1/2 пръчка ванилия, нарязана на дребно) - бърка се с дървена лопатка или с миксера на бавни обороти.
Така приготвеното тесто се излива в тавичка, която е предварително намаслена и посипана с брашно. Поставя се да се пече  в предварително загрята фурна при около 180 градуса. През първите 15-20 минути фурната не се отваря, а след това може да се провери с клечка за зъби дали е изпечено (по клечката не бива да остава полепнало тесто).
След изваждане сладкишът се оставя леко да се охлади, нарязва се на правоъгълни или ромбоидни парченца и се сиропира с добре охладен лек захарен сироп. Сиропът се приготвя от 2 части вода и 1 част бяла кристална захар (в случая 100 грама захар и около 220 милилитра вода), като се вари 3 минути.



За лекото белтъчно тесто 3 белтъка се разбиват с 2-3 супени лъжици захар (първо белтъците се разбиват за кратко на по-бавни обороти, след което се добавя захарта и разбиването продължава на бързи обороти до получаването на пухкав белтъчен "сняг") - белтъците увеличават обема си многократно - 7 и повече пъти.
Така приготвеното белтъчно тесто се разстила върху сиропирания сладкиш и отгоре се посипва със смлени орехи. След това се поставя да се пече отново - при около 150 градуса, най-добре само на горен реотан. При тази температура белтъчният слой се запича (коагулира) постепенно и се суши. Не е необходимо да се пече докато стане твърд и трошлив, достатъчно е да е пластичен, без да е лепкав.
Изпеченият сладкиш се оставя да изстине и се прибира в хладилника, където трябва да престои поне 6 часа, за да е готов за консумация. 

Добър апетит! 




петък, 1 май 2015 г.

Бирен хляб



Продукти:

1. Бяло брашно - около 700 грама;
2. Сол - 2 чаени лъжички;


3. Мед - 2 супени лъжици;
4. Суха мая - 2/3 от пакетчето, при условие че е предназначено за 500 до 1000 грама брашно;
5. Краве масло - 15-20 грама (кубче колкото орех);
6. Бира - около 250-300 мл или същото количество вода, смесена с бира (1:1).


Как се приготвя:


Брашното се пресява. Сухата мая и солта се поръсват равномерно.  Добавят се меда и размекнатото масло, нарязано на дребни парченца. Оформя се "кладенче", в което се сипва и бирата (или вода и бира), така че да се замеси тесто - посоченото в рецептата количество бира е ориентировъчно, като ако е необходима повече течност за замесване се добавя вода. 






Тестото се измесва добре и се оставя да втаса на топло, докато увеличи обема си 2 -2 1/2 пъти. След това отново се измесва за кратко, оформя се и се поставя в намаслена тавичка, за да престои още 10-15 минути.
На повърхността на хляба се оформят нарези с остър нож. Може да се поръси с брашно и/или със сусам, мак и т.н.
Изпича се в предварително загрята фурна при 200-220 градуса (около 30 минути обикновено са достатъчно).
След изваждане се завива в кухненска хартия и/или кърпа и се поставя да изстива върху скара. 





Върху вкуса на този хляб оказва влияние и бирата, с която е замесен. Заради това той се комбинира добре с месни произведения, краве масло и/или шарена сол. Добър апетит!





Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...