Продукти:
1. Бяло брашно - около 700 грама;
2. Сол - 2 чаени лъжички;
3. Мед - 2 супени лъжици;
4. Суха мая - 2/3 от пакетчето, при условие че е предназначено за 500 до 1000 грама брашно;
5. Краве масло - 15-20 грама (кубче колкото орех);
6. Бира - около 250-300 мл или същото количество вода, смесена с бира (1:1).
Как се приготвя:
Брашното се пресява. Сухата мая и солта се поръсват равномерно. Добавят се меда и размекнатото масло, нарязано на дребни парченца. Оформя се "кладенче", в което се сипва и бирата (или вода и бира), така че да се замеси тесто - посоченото в рецептата количество бира е ориентировъчно, като ако е необходима повече течност за замесване се добавя вода.
Тестото се измесва добре и се оставя да втаса на топло, докато увеличи обема си 2 -2 1/2 пъти. След това отново се измесва за кратко, оформя се и се поставя в намаслена тавичка, за да престои още 10-15 минути.
На повърхността на хляба се оформят нарези с остър нож. Може да се поръси с брашно и/или със сусам, мак и т.н.
Изпича се в предварително загрята фурна при 200-220 градуса (около 30 минути обикновено са достатъчно).
След изваждане се завива в кухненска хартия и/или кърпа и се поставя да изстива върху скара.
Върху вкуса на този хляб оказва влияние и бирата, с която е замесен. Заради това той се комбинира добре с месни произведения, краве масло и/или шарена сол. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар