неделя, 1 ноември 2015 г.

Печени пикантни понички

Закуски от фино хлебно тесто с пълнеж от сирене, колбас и домат, които се запазват дълго меки и пухкави и се оформят лесно. 



Продукти:

1. За тестото: 

- бяло брашно (тип 500) - 600 гр;
- краве масло - 90 гр;
- сол - 5 гр (1чаена лъжичка);
- бира - 250 гр;
- мая - 30 гр;
- прясно мляко - 8 суп. лъжици - от тях 5 лъжици за тестото и 3 за намазване;
- 1 яйце - за намазване на поничките;

2. За пълнежа:

- колбас;
- бяло саламурено сирене;
- домат;
- черен пипер.



Приготвяне:

Маята се размива с 5 супени лъжици хладко прясно мляко, прибавя се малка щипка сол и половин чаена чаша брашно и сместа се оставя докато шупне. След това сместа се добавя към останалото брашно (предварително пресято),стопеното масло, бирата и остатъка от солта и се меси гладко тесто. Измесеното тесто се оставя да втаса около 1 час (докато увеличи обема си 2 - 2 и 1/2 пъти).
Втасалото тесто се разделя на 16 топки, които се оставят да почиват около 5 минути. След това в тях се оформят трапчинки, в които се поставя пълнеж от парче колбас, парче домат и кубче сирене, поръсено с черен пипер.
Топчето тесто се затваря и се поставя в намаслена тава, така че свивката да е отдолу. Топчетата се намазват с разбито с прясно мляко яйце и се оставят да втасват в тавата още около 15-20 минути. 


Изпичат се при 180 градуса до златисто червено.
Добър апетит!









Млечна салата с яйца

Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се допълват отлично със свежестта на краставицата и с вкуса на основните продукти - сметана (сирене) и варени яйца.





Продукти:  За приготвянето на салатата са необходими сирене "Маскарпоне" (или заквасена сметана, в която е настръргано бяло саламурено сирене) - около 150гр; 1 краставица; 4 варени яйца; 1 скилидка чесън; 2-4 стръка зелен лук; връзка пресен магданоз; 1 лъжица олио, 1 чаена лъжичка балсамов оцет; сол; по желание - черни маслини за гарниране. 

Приготвяне: 1 или половин скилидка чесън се скълцва със сол, 1 лъжица олио, 1 чаена лъжичка балсамов оцет и връзка магданоз, от която са отстранени стъбълцата. Получената паста се смесва със сиренето "Маскарпоне" или същото количество заквасена сметана, в която е настъргана бучка сирене. Сиренето "Маскарпоне" обаче е по-подходящият вариант, тъй като е с по-висока масленост и не отделя вода при контакта си с другите продукти. (Ако се използва смес от заквасена сметана и бяло саламурено сирене, се прибавя съвсем малко сол.)

След това сиренето (или сметаната), в което са добавени скълцаните продукти, се разбърква с нарязаната на кубчета краставица. Получената смес се разпределя в съдовете, в които ще се сервира, а върху нея се подреждат нарязаните варени яйца и стръкчетата зелен лук, нарязани на дребно. По желание може да се гарнира с черни маслини. 

Тази салата се комбинира най-добре със сухари (в т.ч. крутони, брускети и т.н.) и със сурово-сушени месни произведения като пастърми, старец, филе "Елена"  и др., както и с хубава ракия или червено вино. Добър апетит!




Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...