неделя, 1 ноември 2015 г.

Печени пикантни понички

Закуски от фино хлебно тесто с пълнеж от сирене, колбас и домат, които се запазват дълго меки и пухкави и се оформят лесно. 



Продукти:

1. За тестото: 

- бяло брашно (тип 500) - 600 гр;
- краве масло - 90 гр;
- сол - 5 гр (1чаена лъжичка);
- бира - 250 гр;
- мая - 30 гр;
- прясно мляко - 8 суп. лъжици - от тях 5 лъжици за тестото и 3 за намазване;
- 1 яйце - за намазване на поничките;

2. За пълнежа:

- колбас;
- бяло саламурено сирене;
- домат;
- черен пипер.



Приготвяне:

Маята се размива с 5 супени лъжици хладко прясно мляко, прибавя се малка щипка сол и половин чаена чаша брашно и сместа се оставя докато шупне. След това сместа се добавя към останалото брашно (предварително пресято),стопеното масло, бирата и остатъка от солта и се меси гладко тесто. Измесеното тесто се оставя да втаса около 1 час (докато увеличи обема си 2 - 2 и 1/2 пъти).
Втасалото тесто се разделя на 16 топки, които се оставят да почиват около 5 минути. След това в тях се оформят трапчинки, в които се поставя пълнеж от парче колбас, парче домат и кубче сирене, поръсено с черен пипер.
Топчето тесто се затваря и се поставя в намаслена тава, така че свивката да е отдолу. Топчетата се намазват с разбито с прясно мляко яйце и се оставят да втасват в тавата още около 15-20 минути. 


Изпичат се при 180 градуса до златисто червено.
Добър апетит!









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...