четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Маслени бисквити

Домашни бисквити от маслено тесто с отличен вкус, които се приготвят изцяло ръчно (не е необходим миксер).
 

Необходими продукти:

1. 400 гр свинска мас;
2. 4 яйца;
3. 550 гр пудра захар;
4. 1 200 гр бяло брашно;
5. Ванилия и лимонови кори за ароматизиране - 2-4 пакетчета ванилова захар и кората от един лимон (или 1-2 пакетчета сушени лимонови кори);
6. Сода бикарбонат - 2 равни чаени лъжички;
7. Амонячна сода - две "дози" на върха на ножа;
- свинската мас може да бъде заменена от краве масло.

Как се приготвят:

Брашното се пресява и се смесва със захарта, содата бикарбонат,  амонячната сода, ванилията и лимоновите корички. Към тях се добавя нарязаната на парченца свинска мас и с пръсти се стрива заедно с брашното така, че да се получат трохички. Продуктите трябва да се смесят равномерно и цялата маса да се превърне в трохички. За да се получи това е необходимо при добавянето и, маста да бъде добре охладена, за да е пластична без да се разтича. Добре е също трохичките да се формират бързо и по-далеч от нагревателни уреди.



След това яйцата се разбиват добре с вилица или бъркалка (не е необходим миксер) и  се прибавят към основната маса. Добавя се и леко затоплена вода, така че да се получи меко тесто. 
Тестото се омесва леко и се прибира в хладилник за около час.

След престоя в хладилника предстои формирането на тестото. За целта то се разрязва на няколко парчета. От всяко от тях се разточва кора с дебелина не повече от 1 см. Кората се нарязва на правоъгълни или ромбоидни бисквити, които се нареждат в тавичка (не необходимо тавичката да се намазва с мазнина). Разбира се, бисквитите може да бъдат оформени много по-атрактивно като тестото се нареже с помощта на формички, като се шприцова или се формира с ръка. 
Бисквитите се пекат веднага в предварително загрята фурна при около 200 градуса до получаването на розов оттенък- около 10-15 минути са достатъчни. 

Формираните бисквити, които не могат да бъдат изпечени веднага се съхраняват в хладилника. Това се отнася и за тази част от тестото, която изчаква формиране.
Готовите бисквити се съхраняват на хладно (но не в хладилник) и  имат сравнително голяма трайност.  Добър апетит!
 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...