понеделник, 7 юли 2014 г.

Зелник

Зелникът е истински деликатес и е едно от най-типичните за българската кухня изделия, но за жалост вече рядко присъства на трапезата. Поговорката "Не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава" е известна на всички, но малко хора знаят, че се нарича така, не защото се прави със зеле, а защото е баница с пълнеж от зелени листни зеленчуци. 
Зелникът е по-характерен за Западна България и става най-вкусен с плънка от зелен лук и чесън, но може да се приготви също с праз, киселец или спанак. Представеният тук зелник е известен като "кюстендилски" и се прави с две плънки - "зелена" и "бяла", които не се смесват. Тестото е без мая (като класическото тесто за баници). Приготвянето обаче не е съвсем просто и отнема около 2-3 часа, въпреки че не е необходимо време за втасване. За разточване на корите е подходяща тънка точилка. 
Вариант на зелник може да се направи и като се използват готови кори - в този случай по-голямо предизвикателство представлява оформянето на изделието.
Както всички баници, зелникът се комбинира най-добре с кисело мляко.




Необходими продукти:

1. Бяло брашно - около 800 гр /до 1 кг;
2. 5 яйца;
3. 1 връзка зелен лук и 1 връзка зелен чесън;
4. Бяло саламурено сирене - около 250 гр;
5. Слънчогледово олио - около 120 гр;
6. Краве масло или свинска мас - 20-30 гр: късче приблизително колкото орех (маслото може да се замени от допълнително количество олио);
7. 1/2 чаена лъжичка сол.
- по желание: чубрица за овкусяване на плънката;

Приготвяне:

Приготвяне на тестото: Около 800 гр бяло брашно се пресяват, добавя се 1/2 чаена лъжичка сол, 1 яйце и толкова хладка вода, че да се получи средно твърдо тесто. Ако е необходима корекция, се прибавя още брашно (добре е общото количество използвано брашно да не надвишава 1 кг). Тестото се измесва добре (най-малко 150 пъти :)) и се оставя да почива около 15-тина минути.

Приготвяне на "зелената" плънка: През това време се приготвя част от плънката - една връзка зелен лук и още толкова зелен чесън се нарязват на ситно и се задушават за около 5-7 минути с 4-5 лъжици олио и 1-2 лъжици вода. Когато водата се изпари, а лукът и чесънът започнат да се пържат, се отстраняват от котлона и се оставят да се охладят, а след това към тях се прибавят 2 яйца и около 100 гр натрошено сирене. Сместа се разбърква добре, като може да се овкуси допълнително с 1-2 щипки чубрица.



Формиране: Тестото се разделя на 4 равни части. От 2 от тях се разточват 2 големи кори (използва се тънка точилка), които се оставят да почиват без да се завиват, за да изсъхнат леко.
След това всяко от останалите 2 парчета тесто се разделя на по 5 топки, които се оформят като малки питки и се съединяват с мазнина - може да се използва олио, краве масло или свинска мас. 
Първо се разточва едната кора (от 5 топки) с такава големина, че да надхвърля диаметъра на тавата, в която ще се пече баницата, с около 10-15 см (за да може да се направи широка "витка"). Така разточената кора се поставя върху намазаната с олио тава и в центъра се изсипва зелената плънка, така че околовръст да остане празнина от около 8 см. 
Следва разточването на втората кора - тя се надипля върху купчинката плънка, така че да покрива само нея.



Приготвяне на "бялата" плънка: 2 яйца и около 150-200 гр натрошено сирене се разбъркват добре. Сега може да се пристъпи към окончателното формиране:
Върху работния плот (масата) се прехвърля една от корите, оставени в началото да засъхнат. Върху кората се накапва олио и се разпределя "бялата" плънка от яйце и сирене, като има два различни варианта за формиране след това: 1. Да се завие на руло, което се усуква или 2. Да се съберат двата срещуположни края към средата, за да се надипли добре. 
Така оформената кора се разполага в тавата като полукръг около "зелената" плънка. По същия начин се формира и другата кора и с нея се попълва останалия полукръг около лука и чесъна.
С тази част от долната кора, която е по-широка от тавата, се покриват двете кори около зелената плънка, като се надипля грижливо, за да се получи хубава "витка".
Изпичане: Баницата се поръсва с олио, набожда се равномерно с вилица и се изпича в предварително загрята фурна при около 220 градуса С.
Още гореща се напръсква със студена вода и се покрива с кухненска хартия и кърпа, за да омекне. Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...