Тази супа със специфичен вкус се приготвя много лесно и е добър вариант за разнообразяване на менюто през пролетта, тъй като за нея се използват зелен лук и пресни картофи.
Необходими продукти:
1. Картофи - около 1 кг - пресните картофи също са подходящи;
2. Прясно мляко - около 500 мл;
3. 1 връзка зелен лук;
4. Слънчогледово олио (или зехтин) - около 1 кафена чашка;
5. Подправки: сол, риган, мащерка, чили, копър;
- по желание: оцет, бяло саламурено сирене, варено яйце.
Приготвяне:
Нарязаните на едро картофи заливаме с вода, добавяме сол и поставяме на котлона. След завиране доливаме прясното мляко - в съотношение с водата около 1:3. В описания случай са използвани 1 кг картофи, 1.5 литра вода и 0.5 литра прясно мляко.
В нагорещеното олио пускаме нарязания на едро зелен лук и го оставяме да се задушава 5-6 минутки. Овкусяваме го с риган, мащерка, чили (счукано люто чушле) и го прибавяме към врящата супа, когато картофите са полусварени. Количеството на отделните подправки е според индивидуалните предпочитания, но за ориентация може да се каже, че балансиран вкус се получава, когато риганът и мащерката са в съотношение приблизително 3:1 или 4:1.
След като сме добавили задушения лук и подправките, оставяме супата на котлона до пълното сваряване на картофите. Непосредствено преди сваляне от огъня прибавяме зеления копър. (Ако използваме сушен копър, го добавяме по-рано.)
При сервиране в супата може да се добави натрошено сирене или варено яйце, нарязано на кубчета, а преди консумация - и оцет. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар