четвъртък, 1 май 2014 г.

Агнешко печено на фурна

Предпочитаният начин за изпичане на агнешко или ярешко месо е в пещ, но отличен резултат може да се постигне и във фурната на електрическата печка. Ето един от лесните и добре познати варианти за приготвяне на агнешко. 



Необходими продукти:

- агнешко месо - най-подходящо е агнешкото бутче или агнешката плешка;
- за соса: слънчогледово олио, пшенично брашно, червен пипер, черен пипер, джоджен, мента, сол;
Колко точно продукти ще са необходими за приготвяне на нужното количество сос, зависи от това колко е месото и какъв съд ще се използва. Ястието може да се изпече в глинен гювеч или в тава, като много плитките тави не са подходящи. Ако се използва тава, сосът трябва да  е достатъчно, за да залее месото и да го покрие докъм половината.  Ако се използва гювеч, по-голямата част от месото трябва да бъде залята със соса, като  се оставят няколко сантиметра, за да не изкипи течността при печене.  В описания тук вариант, за малко над 2 кг месо, изпечено в глинен гювеч, е използвана една чаена чашка олио (около 120 гр) и около 150 гр брашно. 

Приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се подрежда в избрания съд - тава или глинен гювеч.
След това се приготвя соса: Към 150-180 гр брашно се прибавя една чаена чашка олио и няколко супени лъжици червен пипер. Постепенно се добавя и студена вода, като постоянно се бърка, така че да се получи гладка каша (с гъстота като боза). Сосът се подправя още със сол, черен пипер, джоджен и по желание с мента (подходящото съотношение джоджен-мента е приблизително 1:3). 



Месото се залива със соса. Ако ястието се приготвя в тава, месото трябва да е потопено до половината в соса. След това тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя във фурната да се пече. В глинен гювеч сосът е добре да покрива по-голямата част от месото. Пече се с капак, но на финала може да се остави 15-тина минути без него, за да се получи по-хрупкава коричка. Въпреки че агнешкото е крехко, е добре да се пече около 2 и 1/2 часа. Поднася се със зелена салата. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...