Предпочитаният начин за изпичане на агнешко или ярешко месо е в пещ, но отличен резултат може да се постигне и във фурната на електрическата печка. Ето един от лесните и добре познати варианти за приготвяне на агнешко.
Необходими продукти:
- агнешко месо - най-подходящо е агнешкото бутче или агнешката плешка;
- за соса: слънчогледово олио, пшенично брашно, червен пипер, черен пипер, джоджен, мента, сол;
Колко точно продукти ще са необходими за приготвяне на нужното количество сос, зависи от това колко е месото и какъв съд ще се използва. Ястието може да се изпече в глинен гювеч или в тава, като много плитките тави не са подходящи. Ако се използва тава, сосът трябва да е достатъчно, за да залее месото и да го покрие докъм половината. Ако се използва гювеч, по-голямата част от месото трябва да бъде залята със соса, като се оставят няколко сантиметра, за да не изкипи течността при печене. В описания тук вариант, за малко над 2 кг месо, изпечено в глинен гювеч, е използвана една чаена чашка олио (около 120 гр) и около 150 гр брашно.
Приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се подрежда в избрания съд - тава или глинен гювеч.
След това се приготвя соса: Към 150-180 гр брашно се прибавя една чаена чашка олио и няколко супени лъжици червен пипер. Постепенно се добавя и студена вода, като постоянно се бърка, така че да се получи гладка каша (с гъстота като боза). Сосът се подправя още със сол, черен пипер, джоджен и по желание с мента (подходящото съотношение джоджен-мента е приблизително 1:3).
Месото се залива със соса. Ако ястието се приготвя в тава, месото трябва да е потопено до половината в соса. След това тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя във фурната да се пече. В глинен гювеч сосът е добре да покрива по-голямата част от месото. Пече се с капак, но на финала може да се остави 15-тина минути без него, за да се получи по-хрупкава коричка. Въпреки че агнешкото е крехко, е добре да се пече около 2 и 1/2 часа. Поднася се със зелена салата. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
Няма коментари:
Публикуване на коментар