неделя, 4 май 2014 г.

Телешко със зеленчуци

Пикантна супа, която освен с говеждо или телешко, може успешно да се приготви и със свински бут. Включва разнообразни зеленчуци, които обаче не се запържват и затова ястието не е с "тежък" вкус.
Топлинната обработка на месото включва кратко пържене, продължително задушаване и на финала - варене: тази комбинация е подходяща за телешкото и особено за говеждото, които изискват дълго време, за да се сварят, дори под налягане.  Месото се задушава нарязано на едро, а едва след това се реже на хапки, за да се запази максимално сочността му.



Необходими продукти:

1. Телешко (или говеждо) месо - около 600 гр;
2. Слънчогледово олио или зехтин - една кафена чашка (около 50-60 мл);
3. 2-3 моркова;
4. Зеле (прясно или кисело) - около 150-200 гр;
5. Пащърнак (пресен или сушен) или корен целина;
6. 4-5 картофа - около 500 гр;
7. 2-3 стръка зелен лук и още толкова зелен чесън;
8. 1-2 люти чушлета (или чушка); 
9. Връзка пресен магданоз;
10. Други подправки: сол, дафинов лист, черен пипер, мента (може да използва ментов чай - напр. 1/2 от пакетчето), шарена сол, оцет.

Как се приготвя:
Месото, нарязано на едри късове, се пуска в сгорещеното олио (или зехтин) да се запържи. След около 5 минути се добавят две-три лъжици топла вода, дафинов лист и черен пипер и се оставя под капак да се задушава на умерен огън 30-40 минути. Ако е необходимо, се долива по малко топла вода. 
След това месото се изважда от мазнината и се нарязва на хапки.
В тенджера се нарязват морковите, бялата част от зеления лук и чесъна, зеле (прясно или кисело), стъбълцата на зеления магданоз, пащърнак или корен целина и лютите чушлета, заливат се с вода и се поставят на котлона да се варят. След завиране се добавя изпърженото месо с мазнината, сол, смлян черен пипер и мента на вкус. След като месото е почти готово, се прибавят едро нарязаните картофи, перцата от зелените чесън и лук и 1-2 лъжици шарена сол. Супата се оставя на умерен огън до пълното сваряване на картофите, а след свалянето от котлона се поръсва с пресния магданоз. 



Преди консумация може да се подправи с оцет. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...