четвъртък, 7 август 2014 г.

Традиционна кисела салата

Една от най-предпочитаните салати за летния сезон, която съчетава домати и печени чушки с ароматен магданоз и чесън. Във врачанско това ястие е наричано накратко "Кисело". 
По мое мнение тази салата превъзхожда на вкус всички останали.



Продукти:

- за салатата са необходими червени и/или зелени месести чушки (подходящи за печене), добре узрели домати, връзка пресен магданоз, няколко скилидки чесън, слънчогледово олио, оцет и сол;




- количествата на продуктите и подправките са според индивидуалния вкус, а салатата на снимката е приготвена с около 500 гр чушки (6 бр - по 3 на порция), същото количество домати и 2 скилидки чесън.

Приготвяне:

Чушките се изпичат на котлон (плоча, скара, чушкопек), поставят се в плътно затворен съд за 10-тина минути, след което се обелват и се подреждат в избрания за поднасяне на салатата съд.

Доматите се нарязват на едро (по възможност се обелват) и се прибавят към печените чушки.
За дресинга: 2-3 скилидки чесън се скълцват със сол на паста и се смесват с 5-6 супени лъжици олио и лъжица оцет. Добавят се 1-2 кафени чашки студена вода и се разбърква добре. 
Чушките и доматите се заливат с дресинга и се поръсват обилно със ситно нарязан магданоз. Разбъркват се непосредствено преди консумация. Това е всичко. Добър апетит!


вторник, 5 август 2014 г.

Бухти



Продукти:

1. Брашно - около 450 гр;
2. Кисело мляко - 1/2 кофичка (около 220 гр);
3. Яйца - 1 едро или 2 дребни;
4. Сода бикарбонат - 1 пълна чаена лъжичка;
5. Сол - 1/2 чаена лъжичка (= 2 щипки);
6. По желание: може да се добави и сирене;
7. Слънчогледово олио - за пържене.


Приготвяне:


В купа се разбиват яйцата, прибавят се киселото мляко, солта и содата (като се поръсва равномерно навсякъде). Сместа леко се разбърква и се оставя в покой 5 минутки, за да се образуват шупли.
Брашното се пресява и се прибавя на порции към сместа - след всяко добавяне на брашно се разбърква добре. Може да се добави и натрошено на ситно сирене.  




Когато тестото се сгъсти и започне да се отделя от купата при бъркане, се изважда и леко се измесва върху посипан с брашно плот (маса). След това се разточва (с намазана с олио точилка) на пласт с дебелина около 7-10 мм. Нарязва се на парченца, които се изпържват в силно сгорещено олио (необходимо е по-голямо количество - дъното на съда за пържене е добре да е покрито с поне сантиметър мазнина). 

Изпържените бухтички се нареждат върху кухненска хартия, за да се отцедят. Подробност: Ако нарязаните парчета се оставят да постоят 10-тина минути преди да се изпържат, бухват повече. Добър апетит!

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...