вторник, 5 август 2014 г.

Бухти



Продукти:

1. Брашно - около 450 гр;
2. Кисело мляко - 1/2 кофичка (около 220 гр);
3. Яйца - 1 едро или 2 дребни;
4. Сода бикарбонат - 1 пълна чаена лъжичка;
5. Сол - 1/2 чаена лъжичка (= 2 щипки);
6. По желание: може да се добави и сирене;
7. Слънчогледово олио - за пържене.


Приготвяне:


В купа се разбиват яйцата, прибавят се киселото мляко, солта и содата (като се поръсва равномерно навсякъде). Сместа леко се разбърква и се оставя в покой 5 минутки, за да се образуват шупли.
Брашното се пресява и се прибавя на порции към сместа - след всяко добавяне на брашно се разбърква добре. Може да се добави и натрошено на ситно сирене.  




Когато тестото се сгъсти и започне да се отделя от купата при бъркане, се изважда и леко се измесва върху посипан с брашно плот (маса). След това се разточва (с намазана с олио точилка) на пласт с дебелина около 7-10 мм. Нарязва се на парченца, които се изпържват в силно сгорещено олио (необходимо е по-голямо количество - дъното на съда за пържене е добре да е покрито с поне сантиметър мазнина). 

Изпържените бухтички се нареждат върху кухненска хартия, за да се отцедят. Подробност: Ако нарязаните парчета се оставят да постоят 10-тина минути преди да се изпържат, бухват повече. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...