четвъртък, 7 август 2014 г.

Традиционна кисела салата

Една от най-предпочитаните салати за летния сезон, която съчетава домати и печени чушки с ароматен магданоз и чесън. Във врачанско това ястие е наричано накратко "Кисело". 
По мое мнение тази салата превъзхожда на вкус всички останали.



Продукти:

- за салатата са необходими червени и/или зелени месести чушки (подходящи за печене), добре узрели домати, връзка пресен магданоз, няколко скилидки чесън, слънчогледово олио, оцет и сол;




- количествата на продуктите и подправките са според индивидуалния вкус, а салатата на снимката е приготвена с около 500 гр чушки (6 бр - по 3 на порция), същото количество домати и 2 скилидки чесън.

Приготвяне:

Чушките се изпичат на котлон (плоча, скара, чушкопек), поставят се в плътно затворен съд за 10-тина минути, след което се обелват и се подреждат в избрания за поднасяне на салатата съд.

Доматите се нарязват на едро (по възможност се обелват) и се прибавят към печените чушки.
За дресинга: 2-3 скилидки чесън се скълцват със сол на паста и се смесват с 5-6 супени лъжици олио и лъжица оцет. Добавят се 1-2 кафени чашки студена вода и се разбърква добре. 
Чушките и доматите се заливат с дресинга и се поръсват обилно със ситно нарязан магданоз. Разбъркват се непосредствено преди консумация. Това е всичко. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...