вторник, 18 ноември 2014 г.

Печени кюфтета върху канапе от сухар

За тези кюфтета, които се приготвят много лесно, е подходяща кълцаната или едросмляна кайма от свинско месо и сушените зеленчуци. 
Подреждат се върху филийки сухар и се изпичат на скара, поставена във фурната.




Продукти: 

1. Кайма
2. Сушени или пресни зеленчуци - кромид и праз лук, чушки, моркови, корен пащърнак
3. Подправки - сол, кимион, черен пипер, мащерка, по желание - чили
4. Филийки сухар;
5. Слънчогледово олио.

-количеството на продуктите не е строго определено и може да варира според вкуса и наличностите - кюфтенцата на снимката са приготвени от 800g кайма и около 60g сушени зеленчуци, накиснати в около 200ml вода; използваното олио е около 60ml (една кафена чашка), а броят на сухарчетата е колкото на кюфтетата.



Приготвяне:


Зеленчуците - ако са пресни, се нарязват на ситно и към тях се добавят 2-3 супени лъжици олио;
- ако са сушени, се накисват за 15-20min в хладка вода, за да набъбнат добре;


Така подготвените зеленчуци се смесват с каймата. 

Сместа се овкусява със сол, кимион, черен пипер, мащерка и по желание - с чили или лют червен пипер. 

След това всички продукти се размесват добре с ръка (ако сместа изглежда суха се добавят няколко лъжици вода и/или олио).

От сместа се оформят едри кюфтета. Всяко от тях се поставя върху филийка сухар, която предварително за кратко е била потопена от едната страна в олио. Кюфтенцето се поставя върху сухата страна на сухара, а намаслената страна остава отдолу.  

Така оформените кюфтета с канапе от сухар, веднага се подреждат върху скаричка, която е подходяща за поставяне във фурната. Добре е скарата да е по средата или по близо до горния реотан. Разбира се, под скарата, трябва да се постави плитка тава, за да задържа капките мазнина, отделяни при печеното.

Кюфтетата се изпичат в предварително загрята фурна при 230-240 градуса до готовност. Могат да се изпекат успешно и в халогенна фурна. Поднасят се с хубаво червено или бяло вино! 


Добър апетит!

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Тиквеник (с готови кори)


Тиквеникът (баницата с тиква) е неотменна част от българската трапеза през есенно-зимния сезон, а начинът на приготвяне е добре познат.  Ето един вариант с фини точени кори и с голямо количество тиквена плънка.



Продукти: едро настъргана тиква (около 500g); нарязани или счукани орехови ядки - 1 чаша (около 150-200g); захар - на вкус (около 150-200g); канела - на вкус (около 2 суп. лъжици); олио (1 кафена чашка - около 60g); пакет фини точени кори.
- кафявата захар е особено подходяща за приготвяне на тиквеник и се съчетава много хармонично с вкуса на тиквата и канелата; ако се използва кафява захар, трябва да се има предвид, че тя е по-малко сладка от бялата; смес от кафява и бяла захар също е добър вариант.  



Приготвяне: 
Настърганата тиква се смесва с нарязаните орехи, канелата и захарта.
Тавичката, в която ще се приготвя баницата, се намазва с олио.
На дъното на тавичката се поставят 2-3 от корите, като се нагъват.
Върху корите се нанася част от плънката и се накапва олио.
Отгоре се поставя още един пласт от 2-3 кори (които отново се накъдрят) и се добавя от сместа за плънката и олио. Така се нарежда цялата баница.
Най-горният пласт от корите се намазва добре с олио, а по ръбовете се сипва равномерно по малко студена вода.
Така приготвеният тиквеник се изпича в предварително загрята фурна при 180-200 градуса.
След изваждане се поръсва със захар. Добър апетит!


Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...