За тези кюфтета, които се приготвят много лесно, е подходяща кълцаната или едросмляна кайма от свинско месо и сушените зеленчуци.
Подреждат се върху филийки сухар и се изпичат на скара, поставена във фурната.
Продукти:
1. Кайма;
2. Сушени или пресни зеленчуци - кромид и праз лук, чушки, моркови, корен пащърнак;
3. Подправки - сол, кимион, черен пипер, мащерка, по желание - чили;
4. Филийки сухар;
5. Слънчогледово олио.
1. Кайма;
2. Сушени или пресни зеленчуци - кромид и праз лук, чушки, моркови, корен пащърнак;
3. Подправки - сол, кимион, черен пипер, мащерка, по желание - чили;
4. Филийки сухар;
5. Слънчогледово олио.
-количеството на продуктите не е строго определено и може да варира според вкуса и наличностите - кюфтенцата на снимката са приготвени от 800g кайма и около 60g сушени зеленчуци, накиснати в около 200ml вода; използваното олио е около 60ml (една кафена чашка), а броят на сухарчетата е колкото на кюфтетата.
Приготвяне:
Зеленчуците - ако са пресни, се нарязват на ситно и към тях се добавят 2-3 супени лъжици олио;
- ако са сушени, се накисват за 15-20min в хладка вода, за да набъбнат добре;
Така подготвените зеленчуци се смесват с каймата.
Сместа се овкусява със сол, кимион, черен пипер, мащерка и по желание - с чили или лют червен пипер.
След това всички продукти се размесват добре с ръка (ако сместа изглежда суха се добавят няколко лъжици вода и/или олио).
От сместа се оформят едри кюфтета. Всяко от тях се поставя върху филийка сухар, която предварително за кратко е била потопена от едната страна в олио. Кюфтенцето се поставя върху сухата страна на сухара, а намаслената страна остава отдолу.
Така оформените кюфтета с канапе от сухар, веднага се подреждат върху скаричка, която е подходяща за поставяне във фурната. Добре е скарата да е по средата или по близо до горния реотан. Разбира се, под скарата, трябва да се постави плитка тава, за да задържа капките мазнина, отделяни при печеното.
Кюфтетата се изпичат в предварително загрята фурна при 230-240 градуса до готовност. Могат да се изпекат успешно и в халогенна фурна. Поднасят се с хубаво червено или бяло вино!
Няма коментари:
Публикуване на коментар