понеделник, 17 ноември 2014 г.
Тиквеник (с готови кори)
Тиквеникът (баницата с тиква) е неотменна част от българската трапеза през есенно-зимния сезон, а начинът на приготвяне е добре познат. Ето един вариант с фини точени кори и с голямо количество тиквена плънка.
Продукти: едро настъргана тиква (около 500g); нарязани или счукани орехови ядки - 1 чаша (около 150-200g); захар - на вкус (около 150-200g); канела - на вкус (около 2 суп. лъжици); олио (1 кафена чашка - около 60g); пакет фини точени кори.
- кафявата захар е особено подходяща за приготвяне на тиквеник и се съчетава много хармонично с вкуса на тиквата и канелата; ако се използва кафява захар, трябва да се има предвид, че тя е по-малко сладка от бялата; смес от кафява и бяла захар също е добър вариант.
Приготвяне:
Настърганата тиква се смесва с нарязаните орехи, канелата и захарта.
Тавичката, в която ще се приготвя баницата, се намазва с олио.
На дъното на тавичката се поставят 2-3 от корите, като се нагъват.
Върху корите се нанася част от плънката и се накапва олио.
Отгоре се поставя още един пласт от 2-3 кори (които отново се накъдрят) и се добавя от сместа за плънката и олио. Така се нарежда цялата баница.
Най-горният пласт от корите се намазва добре с олио, а по ръбовете се сипва равномерно по малко студена вода.
Така приготвеният тиквеник се изпича в предварително загрята фурна при 180-200 градуса.
След изваждане се поръсва със захар. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
Няма коментари:
Публикуване на коментар