понеделник, 17 ноември 2014 г.

Тиквеник (с готови кори)


Тиквеникът (баницата с тиква) е неотменна част от българската трапеза през есенно-зимния сезон, а начинът на приготвяне е добре познат.  Ето един вариант с фини точени кори и с голямо количество тиквена плънка.



Продукти: едро настъргана тиква (около 500g); нарязани или счукани орехови ядки - 1 чаша (около 150-200g); захар - на вкус (около 150-200g); канела - на вкус (около 2 суп. лъжици); олио (1 кафена чашка - около 60g); пакет фини точени кори.
- кафявата захар е особено подходяща за приготвяне на тиквеник и се съчетава много хармонично с вкуса на тиквата и канелата; ако се използва кафява захар, трябва да се има предвид, че тя е по-малко сладка от бялата; смес от кафява и бяла захар също е добър вариант.  



Приготвяне: 
Настърганата тиква се смесва с нарязаните орехи, канелата и захарта.
Тавичката, в която ще се приготвя баницата, се намазва с олио.
На дъното на тавичката се поставят 2-3 от корите, като се нагъват.
Върху корите се нанася част от плънката и се накапва олио.
Отгоре се поставя още един пласт от 2-3 кори (които отново се накъдрят) и се добавя от сместа за плънката и олио. Така се нарежда цялата баница.
Най-горният пласт от корите се намазва добре с олио, а по ръбовете се сипва равномерно по малко студена вода.
Така приготвеният тиквеник се изпича в предварително загрята фурна при 180-200 градуса.
След изваждане се поръсва със захар. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...