петък, 26 декември 2014 г.

Десерт с тиква и ориз

Тиквата най-често се приготвя печена или се използва за направата на тиквеник. Има обаче и други варианти за десерти с тиква, с които може да се разнообрази менюто през есента и зимата. Ето една идея за такъв десерт, подобен на популярното мляко с ориз, който се приготвя лесно.




Необходими продукти:

1. Тиква - обелена и нарязана на кубчета с големина колкото локум - количеството трябва да е достатъчно да покрие  дъното на тавата, в която ще се приготвя десертът;
2. Една чаена чаша ориз;
3. Бяла кристална захар - около 200 грама;
4. Прясно мляко - около 1 литър;
5. 2 яйца;
6. Олио - за намазване на тавата;
7. Канела;
8. Кафява и/или кокосова захар, сушени плодове за гарниране.

Как се приготвя:

Тавичката, в която ще се приготвя десертът, се намазва с олио. На дъното се разпределят оризът и тиквата. 






Разбиват се 2 яйца с около 200 грама захар (най-добре е да се използва миксер) и се смесват с прясното мляко. Добавя се и канела (на прах или пръчици). Със сместа от мляко, захар и яйца се заливат тиквата и ориза.





Така приготвеният десерт се пече във фурна при 220 градуса около 40 минути.
Поднася се в купички, гарниран с кафява и/или кокосова захар, сушени или захаросани плодове и др. Добър апетит!




Пилешки сармички



Зелевите сарми задължително присъстват на българската трапеза през зимния сезон. Наред с класическите с кайма от свинско и телешко, които са добре познати на всички, може да ги приготвим и с пилешка кайма. Подобен продукт е рядкост на пазара, но птицекомбинатът в Костинброд ("Джиев") произвежда пилешка кайма и тя може да се намери в някои магазини в София. 




Необходими продукти:

1. Листа от кисела зелка - на брой и големина, подходящи за завиване на желания брой сармички;
2. Ориз - около 200-250 гр;
3. Пилешка кайма - около 500 гр;
4. Слънчогледово олио - около 150 гр;
5. Подправки - сол, черен пипер, чубрица, мащерка, по желание - чили и розмарин (в готовата пилешка кайма "Джиев" има розмарин, така че добавянето му при приготвянето на сармичките е излишно).



Как се приготвят:


Оризът се запържва леко в две кафени чашки олио (=около 120 мл) и се овкусява със сол, черен пипер, чубрица, мащерка и по желание с чили и малко розмарин. Чубрицата е доминиращата подправка при тази рецепта, а мащерката и розмаринът (ако се използва) се добавят в малки количества.
Към запържения ориз се прибавя топла вода (в съотношение приблизително 1:2) и се оставя да ври на тих огън около 10-тина минути, докато поеме почти изцяло водата. 
След това оризът се смесва с пилешката кайма до пълно хомогенизиране. В описаната рецепта съм използвала готова кайма, но ако сармичките се правят с домашно приготвена, към нея се добавят допълнително сол и подправки.
С така приготвената смес се завиват зелеви сарми, които се нареждат плътно в тенджерка или друг съд с капак, поливат се с малко олио и топла вода (най-добре със смес от зелев сок и вода) и се поставят на котлона или във фурната (в зависимост от използвания съд), за да се сварят. Заедно с пилешките сармички може да се приготвят и сарми с пилешки дробчета (по рецептата описана тук), които да се изпекат в същия съд. 
Сармичките  се допълват отлично както с червено, така и с бяло вино, а при поднасянето им може да се добави и кисело мляко. Добър апетит!




четвъртък, 25 декември 2014 г.

Пържен толстолоб (бял амур)





Толстолобът и белият амур са сладководни риби от сем. Шаранови, които са внесени и аклиматизирани у нас, тъй като растат бързо и са подходящи за промишленото рибовъдство. Месото на тези риби обаче отстъпва значително по своите вкусови качества на шарановото. Затова и рецептите за приготвянето на толстолоб и бял амур се различават от рецептите за приготвяне на шаран, като се използват обилно ароматни подправки, които да подобрят вкуса месото. 
Тези риби са най-подходящи за пържене, като най-добре е да се използва филе, от което е отстранена по-голямата част от тъмното месо.  Преди приготвянето е най-добре да престоят няколко часа в марината, за да се овкусят. Ето една такава идея:


Продукти: За приготвянето на пържения толстолоб (бял амур) е необходимо обилно количество слънчогледово олио, брашно, сол, оцет, фино смлян черен пипер, мащерка, риган и/или сушен копър (връхчета), по желание и чили

Как се приготвя: Парчетата риба, предназначени за пържене, се натриват със сол, фино смлян черен пипер, стрита мащерка и риган и/или сух копър. Любителите на лютия вкус може да добавят и чили. Върху всяко от рибните парчета се насипват по 2-3 лъжици олио и 1-2 лъжици оцет. Подробност: Много подходящо е да се използва олио, в което преди това са задушавани гъби или са пържени чушки. 
Съдът с овкусената риба (маринатата трябва да я покрива от всички страни) се затваря плътно и се оставя да престои в хладилника най-малко 2-3 часа.
След това рибните парчета се овалват в брашно и се изпържват в обилно количество олио. Вкусни са, когато се консумират топли с хубаво бяло вино. Добър апетит!

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...