Зелевите сарми задължително присъстват на българската трапеза през зимния сезон. Наред с класическите с кайма от свинско и телешко, които са добре познати на всички, може да ги приготвим и с пилешка кайма. Подобен продукт е рядкост на пазара, но птицекомбинатът в Костинброд ("Джиев") произвежда пилешка кайма и тя може да се намери в някои магазини в София.
Необходими продукти:
1. Листа от кисела зелка - на брой и големина, подходящи за завиване на желания брой сармички;
2. Ориз - около 200-250 гр;
3. Пилешка кайма - около 500 гр;
4. Слънчогледово олио - около 150 гр;
5. Подправки - сол, черен пипер, чубрица, мащерка, по желание - чили и розмарин (в готовата пилешка кайма "Джиев" има розмарин, така че добавянето му при приготвянето на сармичките е излишно).
Как се приготвят:
Оризът се запържва леко в две кафени чашки олио (=около 120 мл) и се овкусява със сол, черен пипер, чубрица, мащерка и по желание с чили и малко розмарин. Чубрицата е доминиращата подправка при тази рецепта, а мащерката и розмаринът (ако се използва) се добавят в малки количества.
Към запържения ориз се прибавя топла вода (в съотношение приблизително 1:2) и се оставя да ври на тих огън около 10-тина минути, докато поеме почти изцяло водата.
След това оризът се смесва с пилешката кайма до пълно хомогенизиране. В описаната рецепта съм използвала готова кайма, но ако сармичките се правят с домашно приготвена, към нея се добавят допълнително сол и подправки.
С така приготвената смес се завиват зелеви сарми, които се нареждат плътно в тенджерка или друг съд с капак, поливат се с малко олио и топла вода (най-добре със смес от зелев сок и вода) и се поставят на котлона или във фурната (в зависимост от използвания съд), за да се сварят. Заедно с пилешките сармички може да се приготвят и сарми с пилешки дробчета (по рецептата описана тук), които да се изпекат в същия съд.
Сармичките се допълват отлично както с червено, така и с бяло вино, а при поднасянето им може да се добави и кисело мляко. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар