петък, 26 декември 2014 г.

Десерт с тиква и ориз

Тиквата най-често се приготвя печена или се използва за направата на тиквеник. Има обаче и други варианти за десерти с тиква, с които може да се разнообрази менюто през есента и зимата. Ето една идея за такъв десерт, подобен на популярното мляко с ориз, който се приготвя лесно.




Необходими продукти:

1. Тиква - обелена и нарязана на кубчета с големина колкото локум - количеството трябва да е достатъчно да покрие  дъното на тавата, в която ще се приготвя десертът;
2. Една чаена чаша ориз;
3. Бяла кристална захар - около 200 грама;
4. Прясно мляко - около 1 литър;
5. 2 яйца;
6. Олио - за намазване на тавата;
7. Канела;
8. Кафява и/или кокосова захар, сушени плодове за гарниране.

Как се приготвя:

Тавичката, в която ще се приготвя десертът, се намазва с олио. На дъното се разпределят оризът и тиквата. 






Разбиват се 2 яйца с около 200 грама захар (най-добре е да се използва миксер) и се смесват с прясното мляко. Добавя се и канела (на прах или пръчици). Със сместа от мляко, захар и яйца се заливат тиквата и ориза.





Така приготвеният десерт се пече във фурна при 220 градуса около 40 минути.
Поднася се в купички, гарниран с кафява и/или кокосова захар, сушени или захаросани плодове и др. Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...