петък, 2 януари 2015 г.

Лек десерт с вишни и грис

Непретенциозен десерт, който се приготвя много лесно с платка от бишкоти и крем, обединяващ финия вкус на пшеничния  грис с аромата сушените вишни (или череши). 



Необходими продукти:

1. Пакет бишкоти;
2. Литър прясно мляко;
3. Пшеничен грис - около две кафени чашки (1 стандартна кафена чашка е с вместимост 60 ml);
4. Кристална захар - около 120-140 грама за приготвянето на гриса + допълнително количество за захарния сироп, с който ще се сиропират бишкотите;
5. Орехи - около 50-100 грама;
6. Сушени вишни (или череши)/може да се използват и пияни вишни - количеството е според желанието и наличностите; в описания случай за десерта са използвани 100 грама сушени вишни.

Приготвяне:

Бишкотите се подреждат на дъното на съда, избран за приготвяне на десерта. За него може да се използва и общ съд, както е показано на снимката, но по-добрият вариант е да се направи в отделни малки купички, тъй като е мек и трудно запазва формата си при разрязване и прехвърляне в чинийки за сервиране.
Върху бишкотите се разпределят сушените вишни (череши). 
Приготвя се лек захарен сироп (съотношение около 1:2 захар-вода) в количество, което да е достатъчно за сиропирането на бишкотите. Сиропът се вари около 3 минути, след което леко се охлажда и с него се напояват бишкотите и вишните. Добре е да не се сиропират твърде обилно, за да не се превърнат в каша.
Отделно се сварява грис с прясното мляко - в литър врящо прясно мляко се добавят на малки порции (като се поръсва равномерно) две кафени чашки пшеничен грис. Сместа се подслажда със захар на вкус(в описания случай са 130 грама бяла захар) и се вари на тих огън около 3-4 минути, като непрекъснато се бърка. 
С така приготвения грис се заливат бишкотите и вишните. На повърхността се добавят нарязаните или смлени орехи. Това е всичко. За да е напълно готов, десертът трябва да се охлади поне за няколко часа в хладилника. Добър апетит!


четвъртък, 1 януари 2015 г.

Зелеви сарми с ориз и гъби

Зелеви сарми без месо, които са подходящи както за гарнитура към печени меса, така и за самостоятелна консумация. Отличен вариант за разнообразяване на зимното меню. 



Необходими продукти:

1. Листа от кисела зелка - необходими са толкова, колкото сармички искаме да приготвим;
2. Ориз - една чаена чаша или повече - според желанието;
3. Гъби - в количество, което също може силно да варира според желанието, напр. 300-700 грама, като подходящи са различни видове гъби - тук са използвани печурки и кладница;
4. Орехи - 100-200 грама;
5. Връзка зелен лук и зелен чесън;
6. Слънчогледово олио - около 150-180 мл;
7. Подправки - сол, червен пипер, черен пипер, мащерка, риган, джоджен;
- с този пълнеж успешно може да се приготвят и сушени чушки

Как се приготвят:


Оризът и гъбите се запържват в една-две кафени чашки олио (в зависимост от количеството им) и към тях се добавят нарязаните зелен лук и чесън, както и орехите. Сместа се подправя със сол, червен и черен пипер, мащерка, риган и щипка джоджен (джодженът не бива да доминира, прибавя се съвсем малко, като акцент към другите подправки). След това се добавя и топла вода, като количеството и е съобразно другите продукти - ако оризът е повече,  се добавя повече вода, а ако гъбите са много, е необходима съвсем малко. Сместа се оставя на тих огън, докато поеме по-голямата част от водата и придобие гъстота, подходяща за пълнеж на сармичките.

Със зелевите листа се завиват сарми, които се подреждат в дълбока тавичка или друг подходящ съд. Заливат се с малко олио и гореща вода (или смес от вода и зелев сок), така че около 2/3 да са потопени. Покриват се със зелеви листа, които да ги предпазват от прегаряне, след което се изпичат. Към сармичките може да се прибавят и сухи чушки със същата плънка. Червеното вино е задължителна компания за сармичките, които се комбинират отлично с печено свинско, но може да се консумират и самостоятелно. Добър апетит!

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...