четвъртък, 1 януари 2015 г.

Зелеви сарми с ориз и гъби

Зелеви сарми без месо, които са подходящи както за гарнитура към печени меса, така и за самостоятелна консумация. Отличен вариант за разнообразяване на зимното меню. 



Необходими продукти:

1. Листа от кисела зелка - необходими са толкова, колкото сармички искаме да приготвим;
2. Ориз - една чаена чаша или повече - според желанието;
3. Гъби - в количество, което също може силно да варира според желанието, напр. 300-700 грама, като подходящи са различни видове гъби - тук са използвани печурки и кладница;
4. Орехи - 100-200 грама;
5. Връзка зелен лук и зелен чесън;
6. Слънчогледово олио - около 150-180 мл;
7. Подправки - сол, червен пипер, черен пипер, мащерка, риган, джоджен;
- с този пълнеж успешно може да се приготвят и сушени чушки

Как се приготвят:


Оризът и гъбите се запържват в една-две кафени чашки олио (в зависимост от количеството им) и към тях се добавят нарязаните зелен лук и чесън, както и орехите. Сместа се подправя със сол, червен и черен пипер, мащерка, риган и щипка джоджен (джодженът не бива да доминира, прибавя се съвсем малко, като акцент към другите подправки). След това се добавя и топла вода, като количеството и е съобразно другите продукти - ако оризът е повече,  се добавя повече вода, а ако гъбите са много, е необходима съвсем малко. Сместа се оставя на тих огън, докато поеме по-голямата част от водата и придобие гъстота, подходяща за пълнеж на сармичките.

Със зелевите листа се завиват сарми, които се подреждат в дълбока тавичка или друг подходящ съд. Заливат се с малко олио и гореща вода (или смес от вода и зелев сок), така че около 2/3 да са потопени. Покриват се със зелеви листа, които да ги предпазват от прегаряне, след което се изпичат. Към сармичките може да се прибавят и сухи чушки със същата плънка. Червеното вино е задължителна компания за сармичките, които се комбинират отлично с печено свинско, но може да се консумират и самостоятелно. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...