петък, 2 януари 2015 г.

Лек десерт с вишни и грис

Непретенциозен десерт, който се приготвя много лесно с платка от бишкоти и крем, обединяващ финия вкус на пшеничния  грис с аромата сушените вишни (или череши). 



Необходими продукти:

1. Пакет бишкоти;
2. Литър прясно мляко;
3. Пшеничен грис - около две кафени чашки (1 стандартна кафена чашка е с вместимост 60 ml);
4. Кристална захар - около 120-140 грама за приготвянето на гриса + допълнително количество за захарния сироп, с който ще се сиропират бишкотите;
5. Орехи - около 50-100 грама;
6. Сушени вишни (или череши)/може да се използват и пияни вишни - количеството е според желанието и наличностите; в описания случай за десерта са използвани 100 грама сушени вишни.

Приготвяне:

Бишкотите се подреждат на дъното на съда, избран за приготвяне на десерта. За него може да се използва и общ съд, както е показано на снимката, но по-добрият вариант е да се направи в отделни малки купички, тъй като е мек и трудно запазва формата си при разрязване и прехвърляне в чинийки за сервиране.
Върху бишкотите се разпределят сушените вишни (череши). 
Приготвя се лек захарен сироп (съотношение около 1:2 захар-вода) в количество, което да е достатъчно за сиропирането на бишкотите. Сиропът се вари около 3 минути, след което леко се охлажда и с него се напояват бишкотите и вишните. Добре е да не се сиропират твърде обилно, за да не се превърнат в каша.
Отделно се сварява грис с прясното мляко - в литър врящо прясно мляко се добавят на малки порции (като се поръсва равномерно) две кафени чашки пшеничен грис. Сместа се подслажда със захар на вкус(в описания случай са 130 грама бяла захар) и се вари на тих огън около 3-4 минути, като непрекъснато се бърка. 
С така приготвения грис се заливат бишкотите и вишните. На повърхността се добавят нарязаните или смлени орехи. Това е всичко. За да е напълно готов, десертът трябва да се охлади поне за няколко часа в хладилника. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...