понеделник, 16 март 2015 г.

Баница с ябълки/ II вид


Лесна за приготвяне и много сочна баница с ябълки и лек захарен сироп.  
Необходими продукти:
1. 3 средно големи ябълки;
2. Пакет фини точени кори;
3. Пакет обикновени бисквити или 1/2 пакет бисквити за торта;
4. 150-200 грама орехи;
5. Краве масло-около 25-30 грама;
6. Около 150 грама кафява и още около 50 грама бяла кристална захар;
7. Около 60 мл (една кафена чашка) слънчогедово олио.

Как се приготвя:

Ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на дребни кубчета. След това се смесват с нарязаните орехи, около 100 грама кафява захар, нарязана бучка меко масло и със счуканите като галета обикновени бисквити или бисквити за торта ( 1/2 пакет бисквити за торта или 1 малък пакет обикновени бисквити са достатъчни). Така се приготвя плънката за баницата.



На дъното на намазана с олио тавичка се нареждат половината от корите (обикновено са 5-6 бр.), като се накъдрят и между тях се накапва олио. Върху тях се разстила в един пласт плънката от ябълки, орехи и бисквити. Отгоре се подреждат останалите кори по същия начин - надиплят се и помежду им се накапва олио. Само последната кора се разполага без да се накъдря. Тя се намазва обилно и равномерно с олио.

Така приготвената баница се нарязва на парченца с остър нож и се поставя в предварително загрята фурна на 160-170 градуса. Пече се по-дълго, за да се изсуши добре.

Изпечената баница се залива с лек захарен сироп, приготвен от 500 мл вода и 100 грама захар (50 гр бяла+50 гр кафява захар). Сиропът се вари около 3 минути. С горещ сироп се залива изстиналата баница, а топла баница се залива със студен сироп. След като поеме напълно сиропа, баницата е готова за консумация. Добър апетит!


Градска капама с пилешко

Тази рецепта съчетава традиционните пълнени сухи чушки, но приготвени с пилешка кайма, с пикантния вкус на киселото зеле и средиземноморския аромат на розмарина. Всички продукти са добре познати, но комбинирани необичайно, създават ястие, което изявява добре познатите вкусове по изненадващ начин и е подходящо както за ежедневната домашна трапеза, така и за празници или посрещане на гости. За успешно приготвяне се изисква повече време и внимание и, разбира се, добре подбрани и качествени продукти.




Необходими продукти:

1. Около 500 гр пилешка кайма - този продукт може да се приготви и вкъщи от пилешко месо, но трябва да се има предвид, че то много лесно запушва дори мощните месомелачки и е желателно каймата да се закупи в готов вид; в София пилешка кайма предлага фирмата "Джиев"/Костинброд/;
2. 7-8 или повече сушени чушки;
3. 1 чаена чаша (около 160 гр) ориз;
4. 1 средно голяма глава кромид лук;
5. 2-3 люти кисели чушки;
6. 100 - 200 гр орехи;
7. Около 500 грама /или повече, според желанието/ кисело зеле;
8. Слънчогледово олио или зехтин - 2 - 3 кафени чашки, в зависимост от това колко кисело зеле се използва;
9. Краве масло или свинска мас - кубче колкото орех - около 25 грама;
10. Подправки - сол, розмарин (подходяща е сушената и нарязана на дребно подправка),чубрица, мащерка, червен и черен пипер, по желание - сушен копър.
- по желание в ястието може да се добавят и пилешки разфасовки - напр.бутчета, филе и т.н.


Как се приготвя:

Пилешката кайма, оризът, ситно нарязаните лук и люти чушки, едро нарязаните орехи, 5-6 супени лъжици олио или зехтин и подправките - сол (обикновено не е необходимо голямо количество, тъй като в каймата има добавена сол), розмарин, черен пипер, мащерка и/или копър, се смесват и разбъркват добре до пълно хомогенизиране.
Сместа се оставя да почива в хладилник, след което с нея се пълнят сухите чушки, които предварително са били накиснати в топла вода. Ако остане пълнеж, за който не достигат чушки, се оформят и кюфтенца.

Киселото зеле се нарязва и се овкусява обилно с чубрица и с малко мащерка, като се разбърква добре.

Пълнените чушки, кюфтенцата, зелето (и при желание и наличност пилешки развасовки, овкусени със сол и черен пипер) се подреждат в гювеч, в дълбока тава или друг подходящ съд с или без капак.
 

В 1-2 кафени чашки сгорещено олио (или зехтин) се разтварят 2-3 супени лъжици червен пипер (като трябва да се следи пиперът да не загори и да придобие черно-кафяв цвят).  
Сгорещеното олио се разлива разномерно върху ястието. След това се добавя и гореща вода, която обаче не бива да покрива продуктите изцяло.
Отгоре се нарязва кубче краве масло или свинска мас (около 25-30 гр) и ястието се поставя във фурната - може да се изпече както без, така и под капак. Може да се приготви и на котлона в плитка тенджера.
Комбинира се отлично със селски хляб и червено вино. Добър апетит!


Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...