понеделник, 16 март 2015 г.

Градска капама с пилешко

Тази рецепта съчетава традиционните пълнени сухи чушки, но приготвени с пилешка кайма, с пикантния вкус на киселото зеле и средиземноморския аромат на розмарина. Всички продукти са добре познати, но комбинирани необичайно, създават ястие, което изявява добре познатите вкусове по изненадващ начин и е подходящо както за ежедневната домашна трапеза, така и за празници или посрещане на гости. За успешно приготвяне се изисква повече време и внимание и, разбира се, добре подбрани и качествени продукти.




Необходими продукти:

1. Около 500 гр пилешка кайма - този продукт може да се приготви и вкъщи от пилешко месо, но трябва да се има предвид, че то много лесно запушва дори мощните месомелачки и е желателно каймата да се закупи в готов вид; в София пилешка кайма предлага фирмата "Джиев"/Костинброд/;
2. 7-8 или повече сушени чушки;
3. 1 чаена чаша (около 160 гр) ориз;
4. 1 средно голяма глава кромид лук;
5. 2-3 люти кисели чушки;
6. 100 - 200 гр орехи;
7. Около 500 грама /или повече, според желанието/ кисело зеле;
8. Слънчогледово олио или зехтин - 2 - 3 кафени чашки, в зависимост от това колко кисело зеле се използва;
9. Краве масло или свинска мас - кубче колкото орех - около 25 грама;
10. Подправки - сол, розмарин (подходяща е сушената и нарязана на дребно подправка),чубрица, мащерка, червен и черен пипер, по желание - сушен копър.
- по желание в ястието може да се добавят и пилешки разфасовки - напр.бутчета, филе и т.н.


Как се приготвя:

Пилешката кайма, оризът, ситно нарязаните лук и люти чушки, едро нарязаните орехи, 5-6 супени лъжици олио или зехтин и подправките - сол (обикновено не е необходимо голямо количество, тъй като в каймата има добавена сол), розмарин, черен пипер, мащерка и/или копър, се смесват и разбъркват добре до пълно хомогенизиране.
Сместа се оставя да почива в хладилник, след което с нея се пълнят сухите чушки, които предварително са били накиснати в топла вода. Ако остане пълнеж, за който не достигат чушки, се оформят и кюфтенца.

Киселото зеле се нарязва и се овкусява обилно с чубрица и с малко мащерка, като се разбърква добре.

Пълнените чушки, кюфтенцата, зелето (и при желание и наличност пилешки развасовки, овкусени със сол и черен пипер) се подреждат в гювеч, в дълбока тава или друг подходящ съд с или без капак.
 

В 1-2 кафени чашки сгорещено олио (или зехтин) се разтварят 2-3 супени лъжици червен пипер (като трябва да се следи пиперът да не загори и да придобие черно-кафяв цвят).  
Сгорещеното олио се разлива разномерно върху ястието. След това се добавя и гореща вода, която обаче не бива да покрива продуктите изцяло.
Отгоре се нарязва кубче краве масло или свинска мас (около 25-30 гр) и ястието се поставя във фурната - може да се изпече както без, така и под капак. Може да се приготви и на котлона в плитка тенджера.
Комбинира се отлично със селски хляб и червено вино. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...