понеделник, 16 март 2015 г.

Баница с ябълки/ II вид


Лесна за приготвяне и много сочна баница с ябълки и лек захарен сироп.  
Необходими продукти:
1. 3 средно големи ябълки;
2. Пакет фини точени кори;
3. Пакет обикновени бисквити или 1/2 пакет бисквити за торта;
4. 150-200 грама орехи;
5. Краве масло-около 25-30 грама;
6. Около 150 грама кафява и още около 50 грама бяла кристална захар;
7. Около 60 мл (една кафена чашка) слънчогедово олио.

Как се приготвя:

Ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на дребни кубчета. След това се смесват с нарязаните орехи, около 100 грама кафява захар, нарязана бучка меко масло и със счуканите като галета обикновени бисквити или бисквити за торта ( 1/2 пакет бисквити за торта или 1 малък пакет обикновени бисквити са достатъчни). Така се приготвя плънката за баницата.



На дъното на намазана с олио тавичка се нареждат половината от корите (обикновено са 5-6 бр.), като се накъдрят и между тях се накапва олио. Върху тях се разстила в един пласт плънката от ябълки, орехи и бисквити. Отгоре се подреждат останалите кори по същия начин - надиплят се и помежду им се накапва олио. Само последната кора се разполага без да се накъдря. Тя се намазва обилно и равномерно с олио.

Така приготвената баница се нарязва на парченца с остър нож и се поставя в предварително загрята фурна на 160-170 градуса. Пече се по-дълго, за да се изсуши добре.

Изпечената баница се залива с лек захарен сироп, приготвен от 500 мл вода и 100 грама захар (50 гр бяла+50 гр кафява захар). Сиропът се вари около 3 минути. С горещ сироп се залива изстиналата баница, а топла баница се залива със студен сироп. След като поеме напълно сиропа, баницата е готова за консумация. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...