четвъртък, 31 януари 2013 г.

Салата от краставици и квасена сметана

Тази салатка се приготвя много бързо и лесно. Напомня за популярната "Снежанка", но е с различен, доста "по-лек" вкус, което я прави подходяща за гарнитура напр. за печени меса със силни подправки. Много добра е и като мезе за ракия или водка. 
С минимум усилия - супер резултат!
Продукти:
Прясна краставица, около 150 гр квасена сметана,сух или зелен копър, сол, маслини за гарниране - черни или зелени. Количеството на продуктите е "на око", в зависимост от желания брой порции и от предназначението - дали ще е за гарнитура, разядка или за мезе.
Подробност: Сметаната не е желателно да се заменя с цедено кисело мляко   - вкусът ще е различен.

Как се приготвя:
Нарязаната на кубчета краставица се разбърква добре със сметаната. Овкусява се със сол и копър - сух или пресен. По желание се гарнира със зелени или черни маслини. Това е всичко.
Подробност: Салатата не е добре да е силно солена, сметаната има много фин вкус, който се нуждае от съвсем малко сол. Най-добре се получава с морска или хималайска сол.
Подробност: Ако салатата ще сервираме като гарнитура или искаме да бъде по-малко калорична използваме повечко краставички и по-малко количество сметана.
Ако ще бъде мезе за ракия наблягаме на сметаната за сметка на краставиците, тъй като доброто мезе трябва да съдържа по-голямо количество мазнини, което улеснява постепенното усвояване на алкохола от организма.
Ако салатата ще сервираме с риба, най-добре е да гарнираме със зелени маслини.

сряда, 30 януари 2013 г.

Свинско с гъби на фурна

Приготвя се сравнително лесно и е идеално за студените месеци.
Необходими продукти:
1. Свински врат - броят на пържолите е според броя на желаните порции - в случая - 4
2. Пресни печурки - 500 гр /по около 100-150 гр. за порция/
3. Слънчогледово олио или зехтин
4. Краве масло - напр. колкото орех
5. Препечено брашно - 3-4 супени лъжици
6. Подправки - сол, черен пипер, мащерка, риган, счукани сухи люти чушки/чили/
7. Бяло вино - около 100 гр
Как се приготвя:
В тавичката, в която ще печем ястието наливаме малко олио или зехтин       /само да се покрие дъното/ и я слагаме в загрятата фурна. След като олиото се нагорещи нареждаме вътре измитите и поръсени със сол и черен пипер пържолки. След няколко минути ги обръщаме. 
След още 10 минути изваждаме тавичката и добяваме измитите и нарязани на едро печурки, овкусени със сол, мащерка, риган и чили. Заливаме с гореща вода и бялото вино/около 100 гр/, така че течността да е докъм средата на продуктите. Върху гъбите нарязваме малка бучка краве масло и връщаме ястието във фурната. Докато се пече поливаме от време на време гъбите с врящия бульон. 
Когато гъбите и месото са почти готови добавяме 3-4 лъжици предварително препечено на тиган брашно, размито с няколко лъжици студена вода. Ястието се разбърква и се пече още около 10 минути. Добър апетит и наздраве с хубаво червено вино!

четвъртък, 24 януари 2013 г.

Подправки/ Джоджен ( Mentha spicata )



Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, лат. Lamiaceae).  Джодженът, наричан още изум, гьозум или лютива мента, се цени високо във фармацията и като подправка в кулинарията. На височина достига 30 до 100 см, листата са  дълги 5-9 см и широки 1.5-3 см, с назъбени краища, а цветовете, събрани в класовидни съцветия са розови или бели. В дивата природа се среща в южната и централната част на Европа, в Египет и Западна Азия. Успешно е натурализиран в много райони в умерения пояс. Специални сортове джоджен няма, отглеждат се местни форми. 
Цялата надземна част на растението е богата на етерични масла (0.7 -1.8%) като линалоол (50-75%), карвон (12-13), цинеол, лимонен, а в периода на цъфтеж са отделени ментон, изоментон и др. Джодженът съдържа  също много вит С, който достига 25мг % и каротин - до 7.8мг %. 
Див джоджен, сниман от мен някъде в парк Централен Балкан

Маслото от джоджен не предизвиква усещането за хлад, за разлика от маслото на родствената градинска мента (Mentha piperita). Ароматът на двете растения е различен и за целите на кулинарията те не са взаимно заменяеми. Всички представители на рода Мента са силно ароматични, като повечето от тях съдържат ментол, но се различават съществено по химическия състав на образуваните при метаболизма летливи вещества, което обуславя различния аромат и различния състав на етеричните масла. Род Мента включва около 25 вида и 10 природни хибрида. У нас се срещат около 9 вида с много вариации. Интересно е, че  ментата (Mentha piperita) е културно растение, което е хибрид между водната мента (Mentha aquatica) и джоджена (Menta spicata). Името на целия род Мента идва от името на нимфата Минта, възлюбената на бога на подемния свят Хадес. От ревност съпругата на Хадес Персефона я превърнала в растение - подправка/мента.
Джодженът е любима подправка в българската кухня и се използва също в района на Кавказ и в другите балкански кухни. Незаменим е за ястията от зрял боб, агнешко и шилешко месо, използва се и за други ястия със задушено свинско или телешко месо, плънки с ориз и спанак и др. Ароматът на джоджена е силен и специфичен. В ястията, в които се използва той е основен и не понася добавянето на много други подправки. Както вече стана ясно, джодженът не може да се замести от ментата. Ароматът на двете подправки е различен. Те обаче не си пречат. В ястията от боб или агнешко, които се подправят с джоджен, може да се добави малко количество сухи листа от мента/напр. от пликчето ментов чай:)/. Това придава свежест на вкуса на ястието. Количеството на ментата, обаче трябва да е доста по-малко от това на джоджена. Така може да си приготвим например Боб със свинско по рецепта от Via Aristotelis.
С богатия си етерично-маслен и ароматен букет джодженът е чудесен помощник на храносмиланетоДоказано е, че  го улеснява и намалява образуването на газове. Заедно с това има противовъзпалително, антиспастично и болкоуспокояващо действие.  Джодженът има също силно изразено антимикотично действие и антиоксидантни свойства - намалява образуването на някои вредни вещества и отлагането мазнини. Известен е и като средство срещу мигрена, стрес и някои заболявания на дихателната система. Интересно е, че някои нови данни сочат, че чаят от джоджен има свойството да намалява нивото на свободния тестостерон в кръвта, като оставя общия тестостерон непроменен. Това го прави подходящ за лечение на някои заболявания сред жените и интересен за тези, които продължават да страдат от акне или обриви, въпреки че са минали отдавна пубертета /вече е ясно, че такива страдания, които са характерни за немалко жени се дължат на високи нива на тестостерон/.
___________________________________
По материали от Уикипедия

сряда, 23 януари 2013 г.

Боб със свинско :)

Ясно е, че нищо не може да се сравни или да замести зрелия боб сред основните ястия, особено през зимата. Бобът е богат на протеини, които са най-пълноценни сред събратята си от растителен произход, но въпреки това нищо не пречи да добавим и свинско месо. Бобът се вари дълго и разчита на ароматни подправки, което е гаранция, че и месото приготвено с него няма да ни разочарова. И не може да се сравни с никакви наденици!
Подходящи са свинският врат,  свинска плешка или джолан, а  приготвянето не се различава съществено от любимия ни пържен боб.
Продукти:

Зрял боб - количеството зависи от големината на съда - обикновено 300-500 гр;
Свинско месо - 800 гр - 1 кг,  също според желанието;
Кафена чашка слънчогледово олио или зехтин;
1-2 глави кромид лук;
3-4 супени лъжици сушени зеленчуци;
1-2 моркова;
Чушлета, най-добре люти - пресни, сушени или от бурканче;
Домати - пресни или стерилизирани /удобни са смлените стерилизирани домати, напр. "Крами", от които ще е нужна около чаена чаша/;
Подправки: сол, червен пипер - сладък и лют, джоджен, мащерка, мента, по желание - шарен пипер.
Как се приготвя:
-Бобът се измива, залива се с вода и престоява, за да набъбне /поне 6 часа, а най-добре една нощ/; след това се поставя в съда, в който ще го варим,налива се вода, колкото да го покрие и да остане 1-2 см; вари се около 10 мин, след което първата вода се излива; бобът се залива с по-голяма количество гореща вода, която междувременно сме кипнали;
Количеството на водата зависи от това, колко гъсто предпочитаме да бъде готовото ястие, като може да доливаме в процеса на готвене, ако водата в съда намалее, но винаги добавяме гореща вода;
Подробност: Идеални за свинкото с боб са глинените гювечи. Те могат да се ползват не само във фурната, но и върху котлона /ел. котлон с плоча, не газов/. В тях ястието завира бавно, а след това продължава да къкри при ниска температура на загряване /намаляваме котлона до степен 1-2/ и резултатите са отлични.
-Към заврелия боб добавяме половината от олиото /зехтина/ и сушените зеленчуци - сушените зеленчуци /обикновено включват моркови, пащърнак, кромид и праз лук, целина, магданоз/ придават по-различен вкус от пресните и макар че ястието се получава и без тях, не бива да ги смятаме за "заместител и да ги пренебрегваме;
-към врящия боб със зеленчуци добавяме измитото, нарязано и посолено месо; 
Подробност: Ако имаме сериозни "подозрения", че бобът ще се свари много бавно, прибавяме месото по-късно.

-нарязваме лука на филийки и го изпичаме върху плочата на котлона; това значи, че аспираторът трябва да е във вихъра си, но въпреки миризмата печенето на лука си струва; така изпеченият лук овалваме в лют червен пипер и го добавяме във врящото ястие;
-остава да добавим морков и чушлетата - може да бъдат изсушени или консервирани от бурканче - чорбаджийските са идеални;
-след ястието е вряло 40-50 мин добавяме на вкус сол, джоджен, малко мащерка и мента - количеството на мащерката и ментата /заедно/ е към половината от количеството на джоджена; оставяме ястието да доври и след като се уверим, че бобът вече е омекнал, остава да добавим запръжката;
-за запръжката: с половината олио, което сме си оставили, запържваме леко 2-3 супени лъжици червен пипер и чаена чаша стерилизирани домати /или 1-2 пресни домата, нарязани на кубчета/; ако не разполагаме с домати, може да използваме няколко лъжици лютеница /без патладжан/, която предварително размиваме с малко от бульона; Подробност: Критично важно е пиперът да не загори. Затова най-добре е да дръпнем съда със загрятото олио от котлона и чак тогава да сипем пипера, да разбъркаме  и след това да добавим доматите и да върнем върху нагорещения котлон.
-доматите пържим съвсем кратко и ги добавяме към ястието, което оставяме да доври със запръжката още около 15 мин. Добър апетит!
Червеното вино и препечените филийки са  най-добрата компания.


вторник, 22 януари 2013 г.

Баница с ябълки

Баница с ябълки се приготвя доста по-лесно и по-бързо от други сладкиши с ябълки, а e също толкова вкусна. 

Необходими продукти:

1. Пакет фини кори за баница
2. 4-5 едри ябълки /ако са дребнички - повече/
3. 4-5 суп. лъжици олио
4. Захар - кафява и/или бяла - около 100g /според вкуса/
5. Чаша счукани орехи
6. 3 супени лъжици канела 
7. 1/2чаена лъжичка индийско орехче
8. Чаша газирана вода

Как се приготвя:

В подходящ съд се приготвя плънката от нарязаните на дребни кубчета /или настъргани на едро ренде/ ябълки, захарта, счуканите орехчета, 2-3 от лъжиците олио и подправките - канела и индийско орехче. Сместа се разбърква, за да се смесят добре продуктите.

Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио. На дъното се подреждат 2-3 от корите /в зависимост от големината на тавата/ като се накъдрят, за да остане достатъчно въздух между тях. Така баницата се изпича добре без да се сплесква. 

Върху корите се поставя равномерно част от плънката, напръсква се с газирана вода и се покрива с нов пласт кори. Така продължаваме със следващите пластове - поставяме корите като ги накъдряме, нанасяме плънка и напръскваме с газирана вода. Повече внимание е необходимо за "тавана" на баницата. За него запазваме 2-3 от корите - колкото бяха на дъното на тавичката, а при поставянето ги накъдряме съвсем леко. Намазваме ги добре с 2 лъжици олио и напръскваме с газираната вода. С лъжичка сипваме газирана вода по ръбовете на баницата, за да не залепне за тавичката. За баницата е необходима около една чаена чаша газирана вода, а половината от нея е за ръбчетата.

Баницата се поставя в предварително загрята фурна на около 200 градуса. Така в умерено силната фурна изделието се изпича бавно и равномерно, без да загаря отгоре. След изпичане /около 30-40 min/ баницата се напръсква леко със студена вода, поръсва се с кристална захар и се покрива с кърпа или кухненска хартия да престои около половин час.

Баницата с ябълки е вкусна както топла, така и студена. Много подходящи за нея, а и за всички баници, са стъклените тавички. В тях много добре се вижда как се изпича баницата и кога вече е готова. Добър апетит!

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...