сряда, 23 януари 2013 г.

Боб със свинско :)

Ясно е, че нищо не може да се сравни или да замести зрелия боб сред основните ястия, особено през зимата. Бобът е богат на протеини, които са най-пълноценни сред събратята си от растителен произход, но въпреки това нищо не пречи да добавим и свинско месо. Бобът се вари дълго и разчита на ароматни подправки, което е гаранция, че и месото приготвено с него няма да ни разочарова. И не може да се сравни с никакви наденици!
Подходящи са свинският врат,  свинска плешка или джолан, а  приготвянето не се различава съществено от любимия ни пържен боб.
Продукти:

Зрял боб - количеството зависи от големината на съда - обикновено 300-500 гр;
Свинско месо - 800 гр - 1 кг,  също според желанието;
Кафена чашка слънчогледово олио или зехтин;
1-2 глави кромид лук;
3-4 супени лъжици сушени зеленчуци;
1-2 моркова;
Чушлета, най-добре люти - пресни, сушени или от бурканче;
Домати - пресни или стерилизирани /удобни са смлените стерилизирани домати, напр. "Крами", от които ще е нужна около чаена чаша/;
Подправки: сол, червен пипер - сладък и лют, джоджен, мащерка, мента, по желание - шарен пипер.
Как се приготвя:
-Бобът се измива, залива се с вода и престоява, за да набъбне /поне 6 часа, а най-добре една нощ/; след това се поставя в съда, в който ще го варим,налива се вода, колкото да го покрие и да остане 1-2 см; вари се около 10 мин, след което първата вода се излива; бобът се залива с по-голяма количество гореща вода, която междувременно сме кипнали;
Количеството на водата зависи от това, колко гъсто предпочитаме да бъде готовото ястие, като може да доливаме в процеса на готвене, ако водата в съда намалее, но винаги добавяме гореща вода;
Подробност: Идеални за свинкото с боб са глинените гювечи. Те могат да се ползват не само във фурната, но и върху котлона /ел. котлон с плоча, не газов/. В тях ястието завира бавно, а след това продължава да къкри при ниска температура на загряване /намаляваме котлона до степен 1-2/ и резултатите са отлични.
-Към заврелия боб добавяме половината от олиото /зехтина/ и сушените зеленчуци - сушените зеленчуци /обикновено включват моркови, пащърнак, кромид и праз лук, целина, магданоз/ придават по-различен вкус от пресните и макар че ястието се получава и без тях, не бива да ги смятаме за "заместител и да ги пренебрегваме;
-към врящия боб със зеленчуци добавяме измитото, нарязано и посолено месо; 
Подробност: Ако имаме сериозни "подозрения", че бобът ще се свари много бавно, прибавяме месото по-късно.

-нарязваме лука на филийки и го изпичаме върху плочата на котлона; това значи, че аспираторът трябва да е във вихъра си, но въпреки миризмата печенето на лука си струва; така изпеченият лук овалваме в лют червен пипер и го добавяме във врящото ястие;
-остава да добавим морков и чушлетата - може да бъдат изсушени или консервирани от бурканче - чорбаджийските са идеални;
-след ястието е вряло 40-50 мин добавяме на вкус сол, джоджен, малко мащерка и мента - количеството на мащерката и ментата /заедно/ е към половината от количеството на джоджена; оставяме ястието да доври и след като се уверим, че бобът вече е омекнал, остава да добавим запръжката;
-за запръжката: с половината олио, което сме си оставили, запържваме леко 2-3 супени лъжици червен пипер и чаена чаша стерилизирани домати /или 1-2 пресни домата, нарязани на кубчета/; ако не разполагаме с домати, може да използваме няколко лъжици лютеница /без патладжан/, която предварително размиваме с малко от бульона; Подробност: Критично важно е пиперът да не загори. Затова най-добре е да дръпнем съда със загрятото олио от котлона и чак тогава да сипем пипера, да разбъркаме  и след това да добавим доматите и да върнем върху нагорещения котлон.
-доматите пържим съвсем кратко и ги добавяме към ястието, което оставяме да доври със запръжката още около 15 мин. Добър апетит!
Червеното вино и препечените филийки са  най-добрата компания.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...