Тази салатка се приготвя много бързо и лесно. Напомня за популярната "Снежанка", но е с различен, доста "по-лек" вкус, което я прави подходяща за гарнитура напр. за печени меса със силни подправки. Много добра е и като мезе за ракия или водка.
С минимум усилия - супер резултат!
Продукти:
Прясна краставица, около 150 гр квасена сметана,сух или зелен копър, сол, маслини за гарниране - черни или зелени. Количеството на продуктите е "на око", в зависимост от желания брой порции и от предназначението - дали ще е за гарнитура, разядка или за мезе.
Подробност: Сметаната не е желателно да се заменя с цедено кисело мляко - вкусът ще е различен.
Как се приготвя:
Нарязаната на кубчета краставица се разбърква добре със сметаната. Овкусява се със сол и копър - сух или пресен. По желание се гарнира със зелени или черни маслини. Това е всичко.
Подробност: Салатата не е добре да е силно солена, сметаната има много фин вкус, който се нуждае от съвсем малко сол. Най-добре се получава с морска или хималайска сол.
Подробност: Ако салатата ще сервираме като гарнитура или искаме да бъде по-малко калорична използваме повечко краставички и по-малко количество сметана.
Ако ще бъде мезе за ракия наблягаме на сметаната за сметка на краставиците, тъй като доброто мезе трябва да съдържа по-голямо количество мазнини, което улеснява постепенното усвояване на алкохола от организма.
Ако салатата ще сервираме с риба, най-добре е да гарнираме със зелени маслини.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
Няма коментари:
Публикуване на коментар