събота, 27 април 2013 г.

Кифли със сирене /стафиди


Кифли от обикновено кифлено тесто с пълнеж. Най-добре познати са кифлите с мармалад, както и със сирене, но са възможни най-разнообразни варианти. Тук са предложени два вида - със солен пълнеж: от сирене и орехи и със сладък: от стафиди, кафява захар, орехи и канела.



Необходими продукти/за 10 кифли по 140 гр/:

- за тестото:
1. Бяло брашно/тип 500/ - 800 гр;
2. Пресувана/прясна/ мая - 23 гр;
3. Сол - 8 гр;
4. Захар кристал - 95 гр;
5. Слънчогледово олио - 95 гр/малко се отделя за намазване на тавата/;
6. Малка част от 1 разбито яйце - за глазиране на готовите кифли;



- за пълнежа:
I вариант: 270 гр сирене и 100 гр орехи;
II вариант: 150 гр стафиди, 100 гр орехи, около 80 гр кафява захар, канела.






Приготвяне:

Маята се размива с малко хладка вода. Пресятото брашно  се смесва със солта и захарта. Добавя се размитата мая и хладка вода, колкото е необходимо, за да се получи меко тесто, като по време на замесването олиото се прибавя на малки порции. Полученото тесто се измесва и се оставя за първо втасване, покрито с найлон и завито с кърпа - 80-100 мин. 


Втасалото тесто се оформя като фитил и се разделя на 10 парчета. Те се оформят като топчета, оставят се да починат 5 мин и се разточват на тънки елипсовидни питки. Върху тях се поставя пълнеж и се завиват на руло. Така оформените кифли се нареждат в намазана с олио тава, на достатъчно разстояние една от друга, като прегъвката трябва да остане от долната страна.

Следва второ втасване - 60-70 минути. Преди изпичане кифлите се глазират с разбито с малко вода яйце. Изпичат се в предварително загрята фурна на 210-220 градуса за около 15-20 минути. Добър апетит!



Каша от пилешко филе

Леко и пикантно ястие, с високо съдържание на протеини, подходящо за спортисти :).


Продукти:

1. Пилешки гърди/филе/ - в описания пример - около 800 гр;
2. Слънчогледово олио - една кафена чашка - около 60 гр;
3. Краве масло - около 20 гр;
4. Пшенично брашно - 8 супени лъжици;
5. Чесън - 3-4 скилидки или няколко стръка зелен чесън;
6. Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, зелен магданоз и зелен копър.

Как се приготвя:

Измитите филета се заливат със студена вода, която да ги покрива и се поставят на котлона. След като водата заври  и се  отстрани образувалата се пяна, се добавя сол, дафинов лист и черен пипер на зърна. Филетата се сваряват добре /обикновено 20-30 мин са достатъчни/ и се изваждат, за да се охладят леко. След това се накъсват, като мускулните влакна се разделят на отделни "конци", поръсват се обилно с червен пипер и се накълцват добре в хаванче. Получената влакнеста маса се залива с горещия бульон и се разбърква добре, за се получи хомогенна гъста смес.
Отделно брашното се запържва до златисто в сместа от олио и масло, сваля се от котлона и се разрежда с част от бульона или с гореща вода до получаването на гъста, гладка каша. Към нея се добавя сместа от месото и бульона. След това ястието се връща на котлона, разбърква се добре и се оставя да се довари на слаб огън около 15 мин. Преди свалянето от котлона се прибавят зелените копър и магданоз, а след като ястието се охлади - скълцаните скилидки /или няколко стръка зелен/ чесън.
Подробност: Към кашата може да се добавят и други пилешки разфасовки, които се сваряват с филето или се изпържват отделно.



Кашата се комбинира отлично със задушени печурки и бели или червени вина. Добър апетит!


четвъртък, 25 април 2013 г.

Филе от херинга с картофи на фурна

Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира.


Продукти:

1. Филе от херинга;
2. Картофи;
3. Бира /светла/;
4. Слънчогледово олио;
5. Подправки: сол, черен пипер, копър /зелен или сух/ или магданоз.




Как се приготвя:

Дъното на тавата, в която ще приготвяме печената риба, покриваме с тънък слой олио, след което подреждаме в един ред нарязаните на едри резени картофи. Поръсваме ги със сол и черен пипер. Върху картофите нареждаме филетата от херинга с кожата надолу. Наливаме бира, разредена с малко вода/ в съотношение приблизително 2:1/ така, че да покрием картофите, но рибата да не е потопена в течността. Овкусяваме рибните филета със сол и черен пипер, заливаме обилно с олио и  изпичаме ястието в предварително загрята фурна. Изпеченото ястие поръсваме с копър или магданоз. Това е всичко.  Добър апетит!



вторник, 2 април 2013 г.

Вкус и аромат /I част/

Повърхнина на Мьобиус II, М.К. Ешер, 1963;
В човешките възприятия вкусовете и
миризмите взаимно се преплитат,  
но остават на една повърхност  като в

графиките на Ешер




„Сетивните органи са малки прозорчета,
през които мозъкът „гледа” света."
Л.Дж.Милн и М.Милн


Както всички сетивни възприятия вкусът и обонянието осигуряват информацията от външната среда, съществена за оцеляването. По отношение на храната, тази информация трябва да отговори на въпроса: става ли за ядене?  Затова сладкият вкус означава хранителни захари, които всички харесват, а горчивият – токсични алкалоиди и други негодни и опасни неща. Всъщност вкусът е „сложно съставно” чувство, което зависи от сигналите от вкусовите брадавички и едновременно от сигналите на обонятелните рецептори.

Човек разпознава пет основни вкуса: киселият, соленият, сладкият и горчивият, към които в последно време вече се добавя и вкусът умами. Много учени приемат, че има специфични рецептори, които разпознават и този „пети вкус” като реагират на натриевия глутамат или инозин монофосфата. По-рано се смяташе, че тези вещества са безвкусни и служат само за усилване на другите вкусове. Лютият вкус се поражда от вещества като капсаицина, които дразнят „топлинните” рецептори – възбуждат троичния нерв, но не се разпознават от съответстващи вкусови рецептори. Има и хипотеза, че вкусът на мазнините също се разпознава самостоятелно и е базов, но тя остава дискусионна. На фона тези 5 или 6 разпознаваеми вкуса, различимите от човек миризми са хиляди, въпреки че обонянието му не е особено мощно. Затова и многообразието от кулинарни вариации може да се усети не само с езика, но и с носа. В това може всеки да се убеди, ако опита да различи на вкус напр. ябълково от прасковено пюре със запушен нос. Затова голяма част от ефекта на подправките върху ястията  зависи от летливи вещества – аромати /етерични масла/.
Известно е, че хората оценяват миризмите по два начина – ортоназален     /през носа/ и ретроназален /когато летливите вещества преминават зад небцето и попадат върху рецепторите по време на хранене/. Ретроназалните усещания зависят от сложната комбинация на вкус, мирис, температура и даже от консистенцията на храната.

„...Ние прекарахме три месеца и двадесет дни без прясна вода,
като ядяхме стари сухари, превърнати в трохи и вонящи от
нечистотиите на плъховете, които преди това се бяха наяли добре...
хранехме се още и с волските кожи, с които бяха обвити мачтите и служеха за предпазване на корабните въжета от скъсване.”/1/
/из дневника на Антонио Пигафета за експедицията на Магелан, 1521г./

Появата на кулинарията се свързва на първо място с топлинната обработка на храната и с целенасочената промяна на вкуса и с помощта на технологии и подправки. Цели империи са градили могъществото си заради контрола на търговията с благовония като черния пипер, карамфила, канелата и мускатовото орехче. Великите географски открития са резултат от експедициите за търсене на нови морски пътища за търговията с източни подправки – с тази цел са се отправяли към своите рисковани морски походи Вашку да Гама, Колумб и Магелан. Откриването на Америка пък е  нещо като „страничен ефект”. Няколкостотин години по-късно съвременната химия вече е разкодирала много от вълшебните субстанции, които са придобили формата на структурни формули на най-разнообразни съединения. Някои от тях /като ванилин и етилванилин/ могат лесно да се синтезират в лаборатории и са изместили братовчедите си, които се получават от растения. Разбира се има хиляди ароматни вещества, които не са проучени, а всяко растение, което се използва като подправка е виртуозна природна лаборатория.

"Всяко нещо е проява на
безкрайното разнообразие."
Козма Прутков


Подобно на парфюмите подправките имат връхни нотки, основен и остатъчен вкус и аромат. Връхните нотки се определят от най-силно летливите елементи, изявяват се най-бързо, но и най-бързо изчезват. Базисните и остатъчните нотки се проявяват по-бавно, но са наситени и трайни. Неслучайно много от растенията, от които се извличат благовония имат своето запазено място и в кулинарията – розата и ванилията  са може би най-ярките примери. Сред ароматно-вкусовите „агенти” се различават няколко основни химически семейства. В първото са терпените и терпеноидите, производни на изопрена/C5H8/. Това са силно летливи вещества, които обикновено са отговорни за връхните нотки. Тези съединения определят ментовия/ментол/, цитрусовия/лимонен, терпинен, цитрал/, хвойновия/пинен/, цветния/терпинеол/, евкалиптовия/цинеол/ или камфоровия/камфора/ аромат. Карвакролът определя  аромата на  майораната, чубрицата и ригана , карвонът – на  кима и  копъра.
Терпеноидите активно участват в обменните процеси, протичащи в растенията. Някои от тях регулират генната активност или участват във фотохимични реакции. Растителните терпеноиди имат широк спектър на действие като биологично активни вещества и представляват голям интерес при търсенето на нови лекарствени средства. Заради силно изразената им способност да образуват изомери и да преминават всякакви химически метаморфози, руският учен Е. Вагнер ги нарича „химични хамелеони”.


Второто семейство са фенолните съединения – органични съединения, които имат бензолно ядро, към което са присъединени хидроксилни групи. За разлика от „универсалните” терпени /едни и същи терпени придават сходен аромат на различни видове растения/, фенолните съединения често са уникални и определят специфичния вкус и аромат на подправки като карамфил и босилек/евгенол/, мащерка /тимол/,  анасон /анетол/. Благодарение на хидроксилните групи фенолните съединения се разтварят по-добре във вода в сравнение с терпените, по-слабо летливи са и отговарят за „основните нотки” на подправените с тяхно участие ястия. Танините, които придават тръпчив вкус на много храни и напитки /вино, кафе/, както и множеството флавоноиди, известни с антиоксидантните си свойства, са полифеноли.  Ванилинът, който се съдържа във вид на гликозид в шушулките на орхидеята Vanilla planifolia, е добре познатото ухание на всички торти и кремове. Цинамалалдехидът пък е същността на аромата на канелата.


Интересът на съвременната биология и фармация към фенолните съединения все повече нараства, тъй като те се сочат като най-мощните антиоксиданти.  Смята се, че продуктите с високо съдържание и лесна усвояемост на феноли и полифеноли намаляват риска от много заболявания. След кафето и някои плодове и зеленчуци, вината и бирата съдържат най-много фенолни съединения.
През миналата година за първи път в България съвместен научен екип от Центъра по биология на храните, Софийския Университет и БАН проведоха изследване на съдържанието на фенолни съединения в популярните марки бира по метода на течната хроматография (HPLC - PDA).
Най-често срещани в бирата, произведена у нас, са ваниловата, феруловата и 4-хидрооксифенилацетната киселина. Например минималното съдържание на ванилова киселина е 0.456 мг/л, а максималното е десетократно по-високо - 4.356мг/л.  По-рядко се съдържат  пара-кумарова, кафеена, синапова, галова, канелена киселина и др. Най-важно значение за човека има феруловата киселина. Усреднено, повечето съединения се съдържат в диапазона около 1 мг/литър. Повече за проучването може да прочетете тук

Мастика на кристали....хали-гали

Етеричното масло на анасона (лат. Pimpinella anisum) съдържа вещество, което определя неговия характерен аромат – това е анетолът и по-точно – трансанетолът*. Сходният с анасоновия аромат на резенето (фенел, фенхел, аптекарски копър, лат. Foeniculum vulgare), китайския звездовиден анасон (лат. Illicium verum) и миртата (лат. Myrtus communis), също се дължи на съдържанието на анетол. Това вещество има не само характерен мирис, но и много сладък вкус – то е около 13 пъти по-сладко от захарта. Затова растенията, съдържащи анетол се използват като дъвка за освежаване на дъха и като подправка.
Анетолът е едно от малкото фенолни съединения, които имат приятен сладникав вкус и при висока концентрация – например в мастиката. Кристалите, които заедно с дините са герои в рекламите, са от анетол, който се разтваря отлично в алкохол, но лошо – във вода. Затова мастиката помътнява, когато се разреди с вода. Анетолът има изразено антибактериално и антимикотично действие. При охлаждане се появяват любимите кристали на почитателите на мастиката.  Други алкохолни напитки с вкус на анасон /анетол/ са гръцкото Узо, френските Перно, Рикар и Пастис, испанското Анисадо и турската Йени Ракъ.
Има и още едно сладко ароматно фенолно съединение – това е естраголът, който е изомер на анетола и се съдържа в естрагона (лат. Artemisia dracunculus), босилека (лат.Ocimum basilicum) и др./има го и в анасона, но в минимално количество/.
___________________________________
  • - цис-анетолът има неприятен остър мирис и вкус и е около 20 пъти по-токсичен от транс-анетола

Хитростите на миризмата 

Неотдавна научен екип от Университета на Флорида/САЩ/ съобщи, че провежда изследване на група съединения, които засилват възприемането на сладкия вкус. Всъщност, в хранително-вкусовата промишленост захарта отдавна се използва, за да „подсили” един или друг аромат. Оказва се обаче, че е валидна и „обратна” зависимост и съществува природна комбинация от летливи вещества, която  създава за сетивата илюзия за сладък вкус.
По време на проучването във Флорида група доброволци са дегустирали близо 100 различни сорта домати, като са оценявали техния вкус и аромат. След като анализирали химическите съединения, характерни за различните домати, учените успели да идентифицират комбинацията от вещества, които придават допълнителна сладост. Резултатите се потвърдили и при контролно изследване на ягодови сортове. Данните за „подслаждащия” ароматен букет могат да се използват при разработването на коктейл от есенции за продукти с намалено съдържание на захар или подсладители.  За проучването може да прочетете в прес-рилийз на University of Florida тук.


Източници:__________________________________________________________________
Използвани са материали от Уикипедия, Популярная механика, University of Florida и Dariknews.
1./ Занимателна география, Мандова, Кьосев, Бонева, С, 1985 г

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...