Продукти:
1. Пилешки гърди/филе/ - в описания пример - около 800 гр;
2. Слънчогледово олио - една кафена чашка - около 60 гр;
3. Краве масло - около 20 гр;
4. Пшенично брашно - 8 супени лъжици;
5. Чесън - 3-4 скилидки или няколко стръка зелен чесън;
6. Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, зелен магданоз и зелен копър.
Как се приготвя:
Измитите филета се заливат със студена вода, която да ги покрива и се поставят на котлона. След като водата заври и се отстрани образувалата се пяна, се добавя сол, дафинов лист и черен пипер на зърна. Филетата се сваряват добре /обикновено 20-30 мин са достатъчни/ и се изваждат, за да се охладят леко. След това се накъсват, като мускулните влакна се разделят на отделни "конци", поръсват се обилно с червен пипер и се накълцват добре в хаванче. Получената влакнеста маса се залива с горещия бульон и се разбърква добре, за се получи хомогенна гъста смес.
Отделно брашното се запържва до златисто в сместа от олио и масло, сваля се от котлона и се разрежда с част от бульона или с гореща вода до получаването на гъста, гладка каша. Към нея се добавя сместа от месото и бульона. След това ястието се връща на котлона, разбърква се добре и се оставя да се довари на слаб огън около 15 мин. Преди свалянето от котлона се прибавят зелените копър и магданоз, а след като ястието се охлади - скълцаните скилидки /или няколко стръка зелен/ чесън.
Подробност: Към кашата може да се добавят и други пилешки разфасовки, които се сваряват с филето или се изпържват отделно.
Кашата се комбинира отлично със задушени печурки и бели или червени вина. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар