събота, 27 април 2013 г.

Кифли със сирене /стафиди


Кифли от обикновено кифлено тесто с пълнеж. Най-добре познати са кифлите с мармалад, както и със сирене, но са възможни най-разнообразни варианти. Тук са предложени два вида - със солен пълнеж: от сирене и орехи и със сладък: от стафиди, кафява захар, орехи и канела.



Необходими продукти/за 10 кифли по 140 гр/:

- за тестото:
1. Бяло брашно/тип 500/ - 800 гр;
2. Пресувана/прясна/ мая - 23 гр;
3. Сол - 8 гр;
4. Захар кристал - 95 гр;
5. Слънчогледово олио - 95 гр/малко се отделя за намазване на тавата/;
6. Малка част от 1 разбито яйце - за глазиране на готовите кифли;



- за пълнежа:
I вариант: 270 гр сирене и 100 гр орехи;
II вариант: 150 гр стафиди, 100 гр орехи, около 80 гр кафява захар, канела.






Приготвяне:

Маята се размива с малко хладка вода. Пресятото брашно  се смесва със солта и захарта. Добавя се размитата мая и хладка вода, колкото е необходимо, за да се получи меко тесто, като по време на замесването олиото се прибавя на малки порции. Полученото тесто се измесва и се оставя за първо втасване, покрито с найлон и завито с кърпа - 80-100 мин. 


Втасалото тесто се оформя като фитил и се разделя на 10 парчета. Те се оформят като топчета, оставят се да починат 5 мин и се разточват на тънки елипсовидни питки. Върху тях се поставя пълнеж и се завиват на руло. Така оформените кифли се нареждат в намазана с олио тава, на достатъчно разстояние една от друга, като прегъвката трябва да остане от долната страна.

Следва второ втасване - 60-70 минути. Преди изпичане кифлите се глазират с разбито с малко вода яйце. Изпичат се в предварително загрята фурна на 210-220 градуса за около 15-20 минути. Добър апетит!



4 коментара:

  1. Много хубави кифлички! Харесва ми комбинацията на сирене и орехи. Ще ги опитам непременно!
    Светли празници, Мария!

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че идеята за пълнежа и кифлите са ви харесали :). Като допълнение към рецептата мога да кажа, че обикновеното кифлено тесто става по-меко и с по-нежна средина ако солта, с която се замесва е по-малко. Ако солта е повече тестото се доближава до хлебното, но пък се формира по-добре и видът и формата на кифлите стават по-хубави. Рецептата за тестото тук по-скоро е от втория тип/с повечко сол/ и е от справочника по хлебопроизводство.
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!Каво е пресувана мая???

    ОтговорИзтриване
  4. Отговорът е прост - това са кубчетата мая, които се продават в магазините - представляват плътна пресувана маса живи дрожди. Прочетете публикацията "Набухватели на тестото - хлебна/бирена мая (Saccharomyces cerevisiae) Iчаст" и ще научите повече.
    В справочниците по хлебопроизводство се използва това наименование. Затова го използвам и в блога.

    ОтговорИзтриване

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...