Леко и разхлаждащо ястие /студена супа/, подходящо за летните месеци.
Необходими продукти:
1. Пилешко - разфасофки, според предпочитанието или цяло пиле;
2. 8-10 или повече зелени чушки;
3. Слънчогледово олио или зехтин - една кафена чашка или повече;
4. По желание - чашка бяло сухо вино и плик за печене във фурна;
5. Чесън - няколко скилидки или зелен чесън на вкус;
6. Подправки - оцет, сол, черен пипер,риган, мащерка, пресен магданоз, по желание - джинджифил и люти чушлета /чили/;
- ястието може да се приготви или с печени, или с пържени чушки - ако предпочитани са пържените, е необходимо допълнително олио за пърженето.
Как се приготвя:
Пилето се сварява в тенджера (или се изпича в плик) със зехтина(слънчогледовото олио), виното, малко вода, сол, черен пипер, мащерка, риган и малко джинджифил. Ако пилето е цяло, след изпичане (сваряване) се разделя на порции и се поставя в подходящ съд, залива се с бульона и ако е необходимо се добавя топла вода и допълнително сол на вкус. Ако сме добавили вода, супата се оставя да кипне.
Чушките се изпичат (на котлона, във фурна или на скара, оставят се в плътно затворен съд за 10-20 мин и се обелват) или се изпържват. Пържените или печени чушки се добавят в бульона - докато е още горещ. Подходящо допълнение са и запечените люти чушлета (чили).
След като ястието изстине се добавя скълцан чесън и зелен магданоз, а преди консумация - и оцет на вкус. Добър апетит!
събота, 6 юли 2013 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар