неделя, 26 май 2013 г.

Леща чорба



Необходимите продукти са: леща, кромид лук, моркови, чушка и/или чушле, слънчогледово олио, чесън, домат, захар, джоджен, пресен магданоз и сол. По желание може да се добави грах и други подправки като мащерка, риган и черен пипер. 
За запръжка: допълнително количество слънчогледово олио, домати /пресни, стерилизирани, сушени/ и червен пипер.


Приготвяне:

Лещата се измива грижливо с течаща вода, изцежда се и се поставя в тенджера, в която се налива студена вода - толкова, колкото е желаното количество супа. Оставя се да заври и след 5-10 мин се добавят нарязаните моркови, червена чушка и/или чушле, глава кромид лук, няколко супени лъжици олио, 2-3 щипки захар/най-добре кафява/ и сол и джоджен на вкус. По желание може да се прибави малко грах и да се овкуси с риган, мащерка и черен пипер. Оставя се да ври около 30 мин /или по-малко, според вида на лещата/. Ако ще се приготвя без запръжка, 5 минути преди сваляне от котлона се добавя нарязан домат и няколко скилидки чесън. На финала се нарязва пресен магданоз и се сваля от огъня. Ястието може да се приготви и със запръжка: в една кафена чашка олио се запържват един или два домата, нарязани на дребни кубчета, прибавя се червен пипер, разбърква се и веднага се добавя малко от супата. Запръжката се смесва със супата и се оставя да доври около 10-тина минути. Подробност: запръжката ще стане по-вкусна, ако я приготвим не само с даматите и червения пипер, а и с половината от лука, който сме отделили за тази цел в началото. 
Няколко минути преди сваляне се добавят скилидките чесън и най-накрая - магданоз. Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...