четвъртък, 26 декември 2013 г.

Пълнени сухи чушки с ориз и гъби

Зимно постно ястие с традиционен вкус. Спецификата е при подправките, като се използват риган, мащерка и мента, вместо често предпочитаната чубрица.


Необходими продукти:

1. Сухи чушки;
2. Ориз;
3. Гъби - видът на гъбите е според индивидуалните предпочитания, подходящи са всички видове - печурки, кладница, китайски гъби (шитаки), пачи крак и т.н., както и микс от тях: пресни или сушени;
4. Орехи и сурови бадеми;
5. Слънчогледово олио;
6. Подправки: Сол, черен пипер, риган, мента (или мащерка), копър, чили, по желание - червен пипер;
- количеството на продуктите е "на око" според броя на чушките, които искаме да напълним и според вкусовите предпочитания; в описания случай за 14 средно едри чушки е приготвен пълнеж от около 150 гр ориз, 250 гр микс от пресни екзотични гъби, 50 гр орехи и 30 гр бадеми.

Как се приготвя:

Оризът и нарязаните на кубчета гъби се запържват за няколко минути в сгорещено олио. Ако гъбите са сушени, предварително се накисват в хладка вода и добре се отцеждат. 



Към запържените гъби и ориз се добавят нарязаните орехи и бадеми, както и топла вода така, че да ги покрие с около сантиметър. Пълнежът се подправя със сол, черен и/или червен пипер, риган, мента и/или мащерка, чили (люти чушленца) и копър и се оставя на котлона за още 10-тина минути на умерен огън - оризът трябва да поеме по-голямата част от течността и сместа да добие подходяща гъстота за пълненето на чушките.
Измитите сухи чушки се накисват за десет-петнайсет минути в топла вода, напълват се добре с оризовата плънка и се нареждат в подходящ съд - с или без капак. Заливат се топла вода (докъм половината от височината на чушките) и малко олио. Така приготвените пълнени чушки се изпичат до готовност в предварително загрята фурна. Подходящи са както за самостоятелна консумация, така и като допълнение към различни месни произведения, към боб яхния, кисело зеле и др. Комбинират се отлично с различни видове туршии и, разбира се, с червено вино. Добър апетит!



Пияни вишни

Пияните вишни са подходящи за гарниране на торти, кремове, коктейли и могат много лесно да се приготвят у дома както с пресни, така и със сушени или с вишни от компот.


Необходимите продукти  са  вишни - пресни, сушени или от вишнев компот; захар и ракия.
Как се приготвя:
Вишните се нареждат в подходящ съд (бурканче), който може да се затваря плътно. След това се насипва захар - от 1/2 до 2/3 от свободния обем на съда и се допълва с ракията. Така приготвените пияни вишни се затварят плътно, обръщат се неколкократно и се оставят в хладилника или в подходящо помещение на тъмно и хладно. След около 2 месеца са готови за употреба. Имат голяма трайност, тъй като се комбинира консервиращото действие и на захарта, и на алкохола. Добре е обаче да се знае, че захарта е надежден консервант при концентрация от 60%. Това е препоръчителната концентрация и за пияните вишни. 
Добър апетит!

вторник, 24 декември 2013 г.

Баклава с ябълки и стафиди

Вариант на популярния сладкиш с пълнеж от орехи, стафиди и ябълки, за който се използват готови кори/фини точени/. Приготвя се бързо и лесно, и въпреки че се залива със захарен сироп, не е със смъртоносно сладък вкус, за разлика от някои от ориенталските си "братовчеди".



Необходими продукти:

1. Пакет фини точени кори;
2. Ябълки - 2 средно големи;
3. Стафиди - около 50-80 грама;
4. Орехи - около 150 грама;
5. Сухар - необходими са около 2 филийки, които се счукват като галета;
6. Чаена чаша бяло или същото количество червено вино, смесено с кока- кола/в съотношение 1:1/;
7. Слънчогледово олио или разтопено краве масло - около 150 грама;
8. Канела - 1-2 лъжици;
9. Бяла кристална захар - за приготвяне на захарния сироп: необходими са захар и вода в съотношение 1:1 / в случая за баклавата е използван 600 грама сироп, съотв. 300 грама захар;

- посочените количества на отделните продукти са ориентировъчни и могат силно да варират според вкусовите предпочитания, според големината на съда и според това, дали искаме баклавата да има повече или по-малко пълнеж; в описания случай баклавата е с по-голямо количество пълнеж  и с половин пакет точени кори.

Как се приготвя:

2 средно големи или една едра ябълка се обелват и се нарязват на дребни кубчета. Към тях се добавят нарязаните орехи, канелата, сухарчетата, счукани като галета и стафидите, които предварително сме накиснали с бяло вино или с червено вино, смесено с кока-кола. Така приготвеният пълнеж се разбърква в купа и ако е твърде сух, се прибавят още няколко лъжици вино.
В намазана с масло тавичка се нареждат 5-6 пласта от корите като се "накъдрят", а всеки пласт от кори се намазва обилно и равномерно с олио или разтопено краве масло. Върху тези 5-6 или повече пласта кори се разпределя цялото количество плънка. Отгоре се покрива със същия брой от корите, подредени и намаслени по същия начин като основата. 
Фурната се загрява до 160-180 градуса, баклавата се намазва отгоре с олио или масло, нарязва се /затова е необходим много остър нож :)/ и се изпича до готовност.
Сиропът се приготвя от вода и захар в равно съотношение/1:1/, като сместа се вари 3 минути. 
На финала баклавата се залива със сиропа - ако сиропът е горещ, при заливането баклавата трябва да е добре изстинала и обратно -  ако сиропираме топла баклава, сиропът трябва да е студен. 
Добър апетит!



Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...