Необходими продукти:
1. Сухи чушки;
2. Ориз;
3. Гъби - видът на гъбите е според индивидуалните предпочитания, подходящи са всички видове - печурки, кладница, китайски гъби (шитаки), пачи крак и т.н., както и микс от тях: пресни или сушени;
4. Орехи и сурови бадеми;
5. Слънчогледово олио;
6. Подправки: Сол, черен пипер, риган, мента (или мащерка), копър, чили, по желание - червен пипер;
- количеството на продуктите е "на око" според броя на чушките, които искаме да напълним и според вкусовите предпочитания; в описания случай за 14 средно едри чушки е приготвен пълнеж от около 150 гр ориз, 250 гр микс от пресни екзотични гъби, 50 гр орехи и 30 гр бадеми.
Как се приготвя:
Оризът и нарязаните на кубчета гъби се запържват за няколко минути в сгорещено олио. Ако гъбите са сушени, предварително се накисват в хладка вода и добре се отцеждат.
Към запържените гъби и ориз се добавят нарязаните орехи и бадеми, както и топла вода така, че да ги покрие с около сантиметър. Пълнежът се подправя със сол, черен и/или червен пипер, риган, мента и/или мащерка, чили (люти чушленца) и копър и се оставя на котлона за още 10-тина минути на умерен огън - оризът трябва да поеме по-голямата част от течността и сместа да добие подходяща гъстота за пълненето на чушките.
Измитите сухи чушки се накисват за десет-петнайсет минути в топла вода, напълват се добре с оризовата плънка и се нареждат в подходящ съд - с или без капак. Заливат се топла вода (докъм половината от височината на чушките) и малко олио. Така приготвените пълнени чушки се изпичат до готовност в предварително загрята фурна. Подходящи са както за самостоятелна консумация, така и като допълнение към различни месни произведения, към боб яхния, кисело зеле и др. Комбинират се отлично с различни видове туршии и, разбира се, с червено вино. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар