Необходими продукти:
1. Пакет фини точени кори;
2. Ябълки - 2 средно големи;
3. Стафиди - около 50-80 грама;
4. Орехи - около 150 грама;
5. Сухар - необходими са около 2 филийки, които се счукват като галета;
6. Чаена чаша бяло или същото количество червено вино, смесено с кока- кола/в съотношение 1:1/;
7. Слънчогледово олио или разтопено краве масло - около 150 грама;
8. Канела - 1-2 лъжици;
9. Бяла кристална захар - за приготвяне на захарния сироп: необходими са захар и вода в съотношение 1:1 / в случая за баклавата е използван 600 грама сироп, съотв. 300 грама захар;
- посочените количества на отделните продукти са ориентировъчни и могат силно да варират според вкусовите предпочитания, според големината на съда и според това, дали искаме баклавата да има повече или по-малко пълнеж; в описания случай баклавата е с по-голямо количество пълнеж и с половин пакет точени кори.
Как се приготвя:
2 средно големи или една едра ябълка се обелват и се нарязват на дребни кубчета. Към тях се добавят нарязаните орехи, канелата, сухарчетата, счукани като галета и стафидите, които предварително сме накиснали с бяло вино или с червено вино, смесено с кока-кола. Така приготвеният пълнеж се разбърква в купа и ако е твърде сух, се прибавят още няколко лъжици вино.
Фурната се загрява до 160-180 градуса, баклавата се намазва отгоре с олио или масло, нарязва се /затова е необходим много остър нож :)/ и се изпича до готовност.
Сиропът се приготвя от вода и захар в равно съотношение/1:1/, като сместа се вари 3 минути.
На финала баклавата се залива със сиропа - ако сиропът е горещ, при заливането баклавата трябва да е добре изстинала и обратно - ако сиропираме топла баклава, сиропът трябва да е студен.
Добър апетит!
Мария,рецептата е чудесна!Изпробвах я.Хареса ми много,а подсладих и гостите
ОтговорИзтриванеза Нова година.Благодаря ти!
Много се радвам! За много години!
ОтговорИзтриване