вторник, 24 декември 2013 г.

Баклава с ябълки и стафиди

Вариант на популярния сладкиш с пълнеж от орехи, стафиди и ябълки, за който се използват готови кори/фини точени/. Приготвя се бързо и лесно, и въпреки че се залива със захарен сироп, не е със смъртоносно сладък вкус, за разлика от някои от ориенталските си "братовчеди".



Необходими продукти:

1. Пакет фини точени кори;
2. Ябълки - 2 средно големи;
3. Стафиди - около 50-80 грама;
4. Орехи - около 150 грама;
5. Сухар - необходими са около 2 филийки, които се счукват като галета;
6. Чаена чаша бяло или същото количество червено вино, смесено с кока- кола/в съотношение 1:1/;
7. Слънчогледово олио или разтопено краве масло - около 150 грама;
8. Канела - 1-2 лъжици;
9. Бяла кристална захар - за приготвяне на захарния сироп: необходими са захар и вода в съотношение 1:1 / в случая за баклавата е използван 600 грама сироп, съотв. 300 грама захар;

- посочените количества на отделните продукти са ориентировъчни и могат силно да варират според вкусовите предпочитания, според големината на съда и според това, дали искаме баклавата да има повече или по-малко пълнеж; в описания случай баклавата е с по-голямо количество пълнеж  и с половин пакет точени кори.

Как се приготвя:

2 средно големи или една едра ябълка се обелват и се нарязват на дребни кубчета. Към тях се добавят нарязаните орехи, канелата, сухарчетата, счукани като галета и стафидите, които предварително сме накиснали с бяло вино или с червено вино, смесено с кока-кола. Така приготвеният пълнеж се разбърква в купа и ако е твърде сух, се прибавят още няколко лъжици вино.
В намазана с масло тавичка се нареждат 5-6 пласта от корите като се "накъдрят", а всеки пласт от кори се намазва обилно и равномерно с олио или разтопено краве масло. Върху тези 5-6 или повече пласта кори се разпределя цялото количество плънка. Отгоре се покрива със същия брой от корите, подредени и намаслени по същия начин като основата. 
Фурната се загрява до 160-180 градуса, баклавата се намазва отгоре с олио или масло, нарязва се /затова е необходим много остър нож :)/ и се изпича до готовност.
Сиропът се приготвя от вода и захар в равно съотношение/1:1/, като сместа се вари 3 минути. 
На финала баклавата се залива със сиропа - ако сиропът е горещ, при заливането баклавата трябва да е добре изстинала и обратно -  ако сиропираме топла баклава, сиропът трябва да е студен. 
Добър апетит!



2 коментара:

  1. Мария,рецептата е чудесна!Изпробвах я.Хареса ми много,а подсладих и гостите
    за Нова година.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...