четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Банички със сирене (с готови кори)

Домашната баница с точени кори и пълнеж от сирене и яйце е задължителна част от менюто, която не се нуждае от представяне. Както всички любими изделия от домашната кулинарна класика, баницата има множество разновидности, според особеностите при приготвянето или оформянето. Ето един вариант, който може да бъде полезен, ако продуктите са по-малко или предпочитаме да приготвим отделни банички, които се поднасят самостоятелно. 


Продукти:

1. Фини точени кори;
2. Бяло саламурено сирене;
3. Яйца - 1 или 2, в зависимост от това, колко банички ще приготвяме;
4. Кисело мляко - 1-2 супени лъжици/за всяко яйце/;
5. Слънчогледово олио;
6. Захар кристал - за гарниране;
- при описаната рецепта, за 1 баничка се използват 2 или 3 кори;
- количеството на сиренето, олиото и захарта е "на око", като 1 яйце обикновено се комбинира с около 200гр сирене и 1-2 лъжици кисело мляко, а олиото трябва да е достатъчно, за да се намажат равномерно корите, но мазнината да не се стича при печенето;
Подробност: за успешното приготвяне на тези банички е необходимо корите да се предпазват от изсъхване, а ако са сухи, трябва леко да се навлажнят.

Как се приготвят:

Вземаме една от корите, намазваме я с леко затоплено слънчогледово олио и я покриваме с друга кора. Две кори обикновено са достатъчни за приготвянето на една баничка, но ако са по-тънки, може да наредим три, като втората от тях също намазваме с олио. Мазнината трябва да е достатъчно, за да не се слепват корите при печене, но да не е твърде много и да е разпределена равномерно без да се стича. Затова най-лесно е за намазването да се използва четка.
Следващата стъпка е да нанесем и да разпределим част от пълнежа, приготвен от сиренето, яйцето и киселото мляко:

След това подгъваме навътре краищата на корите така, както се вижда на снимката и нанасяме още малко от пълнежа:



Накрая сгъваме баничките като плик и ги намазваме обилно с олио:



Така приготвените банички нареждаме в намазана с олио тавичка и печем в предварително загрята фурна при около 220-230 градуса.

След изпичане леко ги напръскваме със студена вода и ги покриваме с кухненска хартия или кърпа. След като отстраним хартията, поръсваме баничките с бяла кристална захар. Добър апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...