Продукти:
1. Фини точени кори;
2. Бяло саламурено сирене;
3. Яйца - 1 или 2, в зависимост от това, колко банички ще приготвяме;
4. Кисело мляко - 1-2 супени лъжици/за всяко яйце/;
5. Слънчогледово олио;
6. Захар кристал - за гарниране;
- при описаната рецепта, за 1 баничка се използват 2 или 3 кори;
- количеството на сиренето, олиото и захарта е "на око", като 1 яйце обикновено се комбинира с около 200гр сирене и 1-2 лъжици кисело мляко, а олиото трябва да е достатъчно, за да се намажат равномерно корите, но мазнината да не се стича при печенето;
Подробност: за успешното приготвяне на тези банички е необходимо корите да се предпазват от изсъхване, а ако са сухи, трябва леко да се навлажнят.
Как се приготвят:
Вземаме една от корите, намазваме я с леко затоплено слънчогледово олио и я покриваме с друга кора. Две кори обикновено са достатъчни за приготвянето на една баничка, но ако са по-тънки, може да наредим три, като втората от тях също намазваме с олио. Мазнината трябва да е достатъчно, за да не се слепват корите при печене, но да не е твърде много и да е разпределена равномерно без да се стича. Затова най-лесно е за намазването да се използва четка.
Следващата стъпка е да нанесем и да разпределим част от пълнежа, приготвен от сиренето, яйцето и киселото мляко:
Накрая сгъваме баничките като плик и ги намазваме обилно с олио:
Така приготвените банички нареждаме в намазана с олио тавичка и печем в предварително загрята фурна при около 220-230 градуса.
След изпичане леко ги напръскваме със студена вода и ги покриваме с кухненска хартия или кърпа. След като отстраним хартията, поръсваме баничките с бяла кристална захар. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар