събота, 11 януари 2014 г.

Сладкиш с какао

Популярен и относително лесен за приготвяне, сиропиран сладкиш от кексово тесто, с изразен какаов вкус. Набухвателят е сода за хляб. 



Необходими продукти:

1. 3 яйца;
2. 1 чаша кристална захар;
3. 1/2 чаша олио;
4. 1 чаша кисело мляко;
5. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
6. 1 и 1/2 чаша бяло брашно;
7. 4-5 супени лъжици какао;
8. по желание - 1 чаена лъжичка канела;
- подходящи за отмерване са водните чаши/с вместимост около 220-250 ml/, като важно е съотношението между продуктите; 

Приготвяне:


Яйцата и захарта разбиваме с миксер до получаването на пухкав крем. След това на тънка струя постепенно прибавяме олиото, при постоянно бъркане и при минимални обороти на миксера. 
Разтваряме содата в киселото мляко и оставяме сместа около 1 минутка. След това на порции я добавяме към разбитите яйца, захар и олио, като продължаваме да бъркаме. 
Пресяваме брашното. Прибавяме на малки порции и него. Бъркаме внимателно сместа с дървена лъжица или с миксера на минимални обороти. Накрая добавяме какаото и по желание - лъжичка канела. Какаото и канелата се съчетават  добре, но трябва да се има предвид, че ароматът на канелата ще преобладава. Ако искаме сладкишът да има изразен шоколадов вкус и аромат, използваме само какао.
Полученото кексово тесто изливаме в намаслена и посипана с брашно тавичка. Ако тавичката  е с незалепващо покритие, e достатъчно само да е намазана с масло или олио.

Изпичаме сладкиша в предварително загрята фурна при около 180 градуса. През първите 15-20 минути фурната не се отваря, а след това проверяваме дали сладкишът е изпечен с помощта на клечка за зъби - по нея не бива да остават полепнали частички от тестото.
Изпеченият сладкиш оставяме напълно да се охлади. Приготвяме сироп от 1 част захар и 2 части вода, като го варим 3 минути. Накрая сиропираме обилно сладкиша, след като сме го нарязали на правоъгълни или ромбоидни пастички. 
За украсата има разнообразни варианти - настърган или разтопен бял или черен шоколад, орехи, бадеми, кокос, захарни пръчици и фондан, пияни вишни и др., както и комбинации от тях. В описания случай е използван кокос, млечен шоколад и пияни вишни, а изразходваният сироп е около 400 ml. След около 12 часа престой в хладилника, сладкишът е готов за консумация. Добър апетит!

Телешко с копър / магданоз

Ястие с лесна технология и продължителна термична обработка на месото на умерен и тих огън, което го прави отличен вариант за телешко и говеждо. Успешно може да се приготви и със свинско месо.



Продукти:
1. Телешко или говеждо - подходящи са популярните стекове (пържоли), както и месото от врат или плешка;
2. Слънчогледово олио;
3. Картофи - препоръчително е да са от сорт с високо съдържание на нишесте и по-малко целулоза, т.е. картофи, които лесно се разваряват;
 пресните картофи не са подходящи;
4. Пшенично брашно;
5. Краве масло - по желание - кубче колкото орех и
6. Подправки - сол, суха мащерка и свеж или сушен копър, който успешно може да бъде заменен от пресен магданоз.

За това ястие, което се приготвя изцяло на котлона, е необходима ниска тенджера или голям, дълбок тиган с капак. Количеството на продуктите зависи от желания брой порции и от големината на съда.



Приготвяне:
Телешките пържоли се овалват в брашното и се изпържват в олиото на умерен огън. След това се добавя малко гореща вода, сол и мащерка на вкус и месото се оставя да се задушава под капак, докато започне да омеква. 
Картофите се нарязват на дребни кубчета, насипват се върху задушеното месо и се налива гореща вода, която почти да ги покрива. Прибавя се допълнително сол и кубче краве масло и ястието се оставя на огъня да къкри до пълното сваряване на картофите.  Накрая се нарязва връзка зелен копър или магданоз, разбърква се и веднага се сваля от котлона. Ако вместо свеж, използваме сушен копър (връхчета), го добавяме 10-тина минути преди да свалим ястието от огъня. Това е всичко. Добър апетит!


 

Подробност: Ако вместо с отделни пържоли, разполагаме с голям къс месо, е по-удобно да го изпържим и задушим цял, без да го нарязваме предварително. В този случай не е необходимо да използваме брашно. Така, след като се изпържи и задуши, изваждаме месото, нарязваме го на порции и го връщаме в бульона. След това добавяме и картофите. 

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Баница със сирене и орехи

Баница с фини точени кори и необичаен пълнеж от бяло саламурено сирене, кисело мляко и орехи. Приготвя се лесно и е отличен избор за любителите на комбинацията от сладко и солено.



Необходими продукти:
1. Пакет фини точени кори;
2. Сирене - около 200 гр;
3. Орехи - около 150-200 гр;
4. Краве масло - колкото орех;
5. Слънчогледово олио - приблизително една кафена чашка;
6. Кисело мляко - около 1/2 от кофичката;
7. Газирана вода;
8. Бяла кристална захар - за поръсване на баницата, в количество според вкуса;
- тук плънката е приготвена от посочените количества сирене, мляко, орехи и масло, а баницата - от половин пакет точени кори.

Как се приготвя:

Пълнежът се приготвя от натрошеното сирене, нарязаното на малки парченца масло, счуканите (или нарязани) орехи и киселото мляко, като се разбърква добре.
В намазана с олио тавичка корите се нареждат на пластове, като се "накъдрят". За всеки пласт, в зависимост от големината на тавичката, се използват 2-4 кори. 
Върху всеки от пластовете се нанася по малко олио и газирана вода и се разпределя част от пълнежа. Корите, които са най-отгоре се намазват по-обилно с олио и се напръскват с водата. Ръбчетата на баницата се навлажняват много добре. 
Преди изпичането баницата може да се нареже на парчета. Пече се в предварително загрята фурна при 200-220 градуса.
След изваждане се напръсква леко със студена вода, поръсва се обилно с бяла кристална захар и се покрива с кухненска хартия и/или кърпа. Добър апетит!



Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...