събота, 11 януари 2014 г.

Сладкиш с какао

Популярен и относително лесен за приготвяне, сиропиран сладкиш от кексово тесто, с изразен какаов вкус. Набухвателят е сода за хляб. 



Необходими продукти:

1. 3 яйца;
2. 1 чаша кристална захар;
3. 1/2 чаша олио;
4. 1 чаша кисело мляко;
5. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
6. 1 и 1/2 чаша бяло брашно;
7. 4-5 супени лъжици какао;
8. по желание - 1 чаена лъжичка канела;
- подходящи за отмерване са водните чаши/с вместимост около 220-250 ml/, като важно е съотношението между продуктите; 

Приготвяне:


Яйцата и захарта разбиваме с миксер до получаването на пухкав крем. След това на тънка струя постепенно прибавяме олиото, при постоянно бъркане и при минимални обороти на миксера. 
Разтваряме содата в киселото мляко и оставяме сместа около 1 минутка. След това на порции я добавяме към разбитите яйца, захар и олио, като продължаваме да бъркаме. 
Пресяваме брашното. Прибавяме на малки порции и него. Бъркаме внимателно сместа с дървена лъжица или с миксера на минимални обороти. Накрая добавяме какаото и по желание - лъжичка канела. Какаото и канелата се съчетават  добре, но трябва да се има предвид, че ароматът на канелата ще преобладава. Ако искаме сладкишът да има изразен шоколадов вкус и аромат, използваме само какао.
Полученото кексово тесто изливаме в намаслена и посипана с брашно тавичка. Ако тавичката  е с незалепващо покритие, e достатъчно само да е намазана с масло или олио.

Изпичаме сладкиша в предварително загрята фурна при около 180 градуса. През първите 15-20 минути фурната не се отваря, а след това проверяваме дали сладкишът е изпечен с помощта на клечка за зъби - по нея не бива да остават полепнали частички от тестото.
Изпеченият сладкиш оставяме напълно да се охлади. Приготвяме сироп от 1 част захар и 2 части вода, като го варим 3 минути. Накрая сиропираме обилно сладкиша, след като сме го нарязали на правоъгълни или ромбоидни пастички. 
За украсата има разнообразни варианти - настърган или разтопен бял или черен шоколад, орехи, бадеми, кокос, захарни пръчици и фондан, пияни вишни и др., както и комбинации от тях. В описания случай е използван кокос, млечен шоколад и пияни вишни, а изразходваният сироп е около 400 ml. След около 12 часа престой в хладилника, сладкишът е готов за консумация. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...