Популярен и относително лесен за приготвяне, сиропиран сладкиш от кексово тесто, с изразен какаов вкус. Набухвателят е сода за хляб.
Необходими продукти:
1. 3 яйца;
2. 1 чаша кристална захар;
3. 1/2 чаша олио;
4. 1 чаша кисело мляко;
5. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
6. 1 и 1/2 чаша бяло брашно;
7. 4-5 супени лъжици какао;
8. по желание - 1 чаена лъжичка канела;
- подходящи за отмерване са водните чаши/с вместимост около 220-250 ml/, като важно е съотношението между продуктите;
Приготвяне:
Яйцата и захарта разбиваме с миксер до получаването на пухкав крем. След това на тънка струя постепенно прибавяме олиото, при постоянно бъркане и при минимални обороти на миксера.
Разтваряме содата в киселото мляко и оставяме сместа около 1 минутка. След това на порции я добавяме към разбитите яйца, захар и олио, като продължаваме да бъркаме.
Пресяваме брашното. Прибавяме на малки порции и него. Бъркаме внимателно сместа с дървена лъжица или с миксера на минимални обороти. Накрая добавяме какаото и по желание - лъжичка канела. Какаото и канелата се съчетават добре, но трябва да се има предвид, че ароматът на канелата ще преобладава. Ако искаме сладкишът да има изразен шоколадов вкус и аромат, използваме само какао.
Полученото кексово тесто изливаме в намаслена и посипана с брашно тавичка. Ако тавичката е с незалепващо покритие, e достатъчно само да е намазана с масло или олио.
Изпичаме сладкиша в предварително загрята фурна при около 180 градуса. През първите 15-20 минути фурната не се отваря, а след това проверяваме дали сладкишът е изпечен с помощта на клечка за зъби - по нея не бива да остават полепнали частички от тестото.
Изпеченият сладкиш оставяме напълно да се охлади. Приготвяме сироп от 1 част захар и 2 части вода, като го варим 3 минути. Накрая сиропираме обилно сладкиша, след като сме го нарязали на правоъгълни или ромбоидни пастички.
За украсата има разнообразни варианти - настърган или разтопен бял или черен шоколад, орехи, бадеми, кокос, захарни пръчици и фондан, пияни вишни и др., както и комбинации от тях. В описания случай е използван кокос, млечен шоколад и пияни вишни, а изразходваният сироп е около 400 ml. След около 12 часа престой в хладилника, сладкишът е готов за консумация. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
Няма коментари:
Публикуване на коментар