Продукти:
1. Телешко или говеждо - подходящи са популярните стекове (пържоли), както и месото от врат или плешка;
2. Слънчогледово олио;
3. Картофи - препоръчително е да са от сорт с високо съдържание на нишесте и по-малко целулоза, т.е. картофи, които лесно се разваряват;
пресните картофи не са подходящи;
4. Пшенично брашно;
5. Краве масло - по желание - кубче колкото орех и
6. Подправки - сол, суха мащерка и свеж или сушен копър, който успешно може да бъде заменен от пресен магданоз.
За това ястие, което се приготвя изцяло на котлона, е необходима ниска тенджера или голям, дълбок тиган с капак. Количеството на продуктите зависи от желания брой порции и от големината на съда.
Приготвяне:
Телешките пържоли се овалват в брашното и се изпържват в олиото на умерен огън. След това се добавя малко гореща вода, сол и мащерка на вкус и месото се оставя да се задушава под капак, докато започне да омеква.
Картофите се нарязват на дребни кубчета, насипват се върху задушеното месо и се налива гореща вода, която почти да ги покрива. Прибавя се допълнително сол и кубче краве масло и ястието се оставя на огъня да къкри до пълното сваряване на картофите. Накрая се нарязва връзка зелен копър или магданоз, разбърква се и веднага се сваля от котлона. Ако вместо свеж, използваме сушен копър (връхчета), го добавяме 10-тина минути преди да свалим ястието от огъня. Това е всичко. Добър апетит!
Подробност: Ако вместо с отделни пържоли, разполагаме с голям къс месо, е по-удобно да го изпържим и задушим цял, без да го нарязваме предварително. В този случай не е необходимо да използваме брашно. Така, след като се изпържи и задуши, изваждаме месото, нарязваме го на порции и го връщаме в бульона. След това добавяме и картофите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар