събота, 11 януари 2014 г.

Телешко с копър / магданоз

Ястие с лесна технология и продължителна термична обработка на месото на умерен и тих огън, което го прави отличен вариант за телешко и говеждо. Успешно може да се приготви и със свинско месо.



Продукти:
1. Телешко или говеждо - подходящи са популярните стекове (пържоли), както и месото от врат или плешка;
2. Слънчогледово олио;
3. Картофи - препоръчително е да са от сорт с високо съдържание на нишесте и по-малко целулоза, т.е. картофи, които лесно се разваряват;
 пресните картофи не са подходящи;
4. Пшенично брашно;
5. Краве масло - по желание - кубче колкото орех и
6. Подправки - сол, суха мащерка и свеж или сушен копър, който успешно може да бъде заменен от пресен магданоз.

За това ястие, което се приготвя изцяло на котлона, е необходима ниска тенджера или голям, дълбок тиган с капак. Количеството на продуктите зависи от желания брой порции и от големината на съда.



Приготвяне:
Телешките пържоли се овалват в брашното и се изпържват в олиото на умерен огън. След това се добавя малко гореща вода, сол и мащерка на вкус и месото се оставя да се задушава под капак, докато започне да омеква. 
Картофите се нарязват на дребни кубчета, насипват се върху задушеното месо и се налива гореща вода, която почти да ги покрива. Прибавя се допълнително сол и кубче краве масло и ястието се оставя на огъня да къкри до пълното сваряване на картофите.  Накрая се нарязва връзка зелен копър или магданоз, разбърква се и веднага се сваля от котлона. Ако вместо свеж, използваме сушен копър (връхчета), го добавяме 10-тина минути преди да свалим ястието от огъня. Това е всичко. Добър апетит!


 

Подробност: Ако вместо с отделни пържоли, разполагаме с голям къс месо, е по-удобно да го изпържим и задушим цял, без да го нарязваме предварително. В този случай не е необходимо да използваме брашно. Така, след като се изпържи и задуши, изваждаме месото, нарязваме го на порции и го връщаме в бульона. След това добавяме и картофите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...