Баница с фини точени кори и необичаен пълнеж от бяло саламурено сирене, кисело мляко и орехи. Приготвя се лесно и е отличен избор за любителите на комбинацията от сладко и солено.
Необходими продукти:
1. Пакет фини точени кори;
2. Сирене - около 200 гр;
3. Орехи - около 150-200 гр;
4. Краве масло - колкото орех;
5. Слънчогледово олио - приблизително една кафена чашка;
6. Кисело мляко - около 1/2 от кофичката;
7. Газирана вода;
8. Бяла кристална захар - за поръсване на баницата, в количество според вкуса;
- тук плънката е приготвена от посочените количества сирене, мляко, орехи и масло, а баницата - от половин пакет точени кори.
Как се приготвя:
Пълнежът се приготвя от натрошеното сирене, нарязаното на малки парченца масло, счуканите (или нарязани) орехи и киселото мляко, като се разбърква добре.
В намазана с олио тавичка корите се нареждат на пластове, като се "накъдрят". За всеки пласт, в зависимост от големината на тавичката, се използват 2-4 кори.
Върху всеки от пластовете се нанася по малко олио и газирана вода и се разпределя част от пълнежа. Корите, които са най-отгоре се намазват по-обилно с олио и се напръскват с водата. Ръбчетата на баницата се навлажняват много добре.
Преди изпичането баницата може да се нареже на парчета. Пече се в предварително загрята фурна при 200-220 градуса.
След изваждане се напръсква леко със студена вода, поръсва се обилно с бяла кристална захар и се покрива с кухненска хартия и/или кърпа. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар