четвъртък, 2 януари 2014 г.

Баница със сирене и орехи

Баница с фини точени кори и необичаен пълнеж от бяло саламурено сирене, кисело мляко и орехи. Приготвя се лесно и е отличен избор за любителите на комбинацията от сладко и солено.



Необходими продукти:
1. Пакет фини точени кори;
2. Сирене - около 200 гр;
3. Орехи - около 150-200 гр;
4. Краве масло - колкото орех;
5. Слънчогледово олио - приблизително една кафена чашка;
6. Кисело мляко - около 1/2 от кофичката;
7. Газирана вода;
8. Бяла кристална захар - за поръсване на баницата, в количество според вкуса;
- тук плънката е приготвена от посочените количества сирене, мляко, орехи и масло, а баницата - от половин пакет точени кори.

Как се приготвя:

Пълнежът се приготвя от натрошеното сирене, нарязаното на малки парченца масло, счуканите (или нарязани) орехи и киселото мляко, като се разбърква добре.
В намазана с олио тавичка корите се нареждат на пластове, като се "накъдрят". За всеки пласт, в зависимост от големината на тавичката, се използват 2-4 кори. 
Върху всеки от пластовете се нанася по малко олио и газирана вода и се разпределя част от пълнежа. Корите, които са най-отгоре се намазват по-обилно с олио и се напръскват с водата. Ръбчетата на баницата се навлажняват много добре. 
Преди изпичането баницата може да се нареже на парчета. Пече се в предварително загрята фурна при 200-220 градуса.
След изваждане се напръсква леко със студена вода, поръсва се обилно с бяла кристална захар и се покрива с кухненска хартия и/или кърпа. Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...