Необходими продукти:
1. Листа от кисело зеле - на брой и големина според желания брой и вид на сармите, които искаме да приготвим;
2. Ориз - около 200 гр;
3. Пилешки дробчета - около 400-500 гр, като съотношението между количествата ориз и дробчета може силно да варира според вкусовите предпочитания и наличностите;
4. 1 глава кромид лук;
5. Слънчогледово олио - около 1 кафена чашка за плънката и още толкова за поливане на ястието преди печене;
6. Подправки - червен пипер, черен пипер, чубрица, сол, по възможност - сок от киселото зеле.
Как се приготвят:
Пилешките дробчета се бланшират за няколко минути, след това се посоляват.
Приготвя се плънката. За целта чашка ориз се запържва с една глава ситно нарязан кромид лук в малко олио. Добавя се червен пипер, черен пипер, чубрица, сол и малко от булона, в който са бланширани дробчетата. Оризът се оставя на котлона /на слаб огън/ докато поеме течността. След това, с едро нарязани дробчета и няколко лъжички от плънката се завиват сарми.
Сармите може да се изпекат самостоятелно, като се нареждат плътно в плитък съд с или без капак. Заливат се с малко сгорещено олио и вода и/или зелев сок (почти до повърхността) и се изпичат до готовност. Ако се използва съд без капак е добре да се покрият допълнително с пласт зелеви листа, за да се предпазят от прегаряне.
Друг вариант е сармите да се покрият с нарязано кисело зеле, което се залива обилно със сгорещено олио, в което леко е запържен червен пипер. Зелето се овкусява с чубрица и се добавя топла вода и/или зелев сок. Този вариант на ястието може да се приготви както във фурната, така и на котлона. Подробност: Ако за ястието се използва зелев сок, внимателно трябва да се прецени дали да се добави сол в плънката, тъй като сокът обикновено е достатъчно солен.
Сармите се допълват отлично както с пилешко, така и със свинско месо, а червеното вино е задължително. Ако се консумират самостоятелно, може да се поднесат с кисело мляко. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар