понеделник, 7 юли 2014 г.

Капама с кисело мляко

Капама с домати, която е подходяща и за топлите сезони, заради добре изразения кисел нюанс във вкуса. За приготвянето и е необходимо дълго време, тъй като, както и другите сродни ястия, трябва да къкри продължително на слаб огън. Комбинира се добре както с бели, така и с червени вина.

Необходими продукти:

1. Около 1 кг свинско месо без тлъстини и кости (свинският бут обаче не е подходящ, добър вариант е обезкостеният джолан, врат и др.);
2. 4-5 добре узрели домата - около 400-500 гр;
3. 2-3 глави кромид лук;
4. 3/4 чаена чаша слънчогледово олио(или зехтин);
5. 3 яйца;
6. 1 и 1/2 чаена чаша кисело мляко;
7. 1-2 супени лъжици брашно;
8. Подправки: сол, захар (бяла или кафява), 3-4 цели люти чушлета, червен пипер, черен пипер, риган, чубрица, мента (по желание, но без да се заменя от джоджен), връзка пресен магданоз, оцет.



Приготвяне:

Месото се нарязва на хапки, а доматите (ако позволяват, се обелват) - на едри кубчета. Лукът се нарязва на филийки и се запича върху плоча (котлон), а след това се посолява, овалва се обилно в червен пипер и леко се намачква, за да се раздели на по-малки парченца (полумесеци). 
Сместа от месо, домати и лук се поставя в плътно затварящ се съд с дебело дъно (най-добре глинен гювеч), овкусява се със сол, риган, чубрица и мента (съотношението 2:1:1 е подходящо) и обилно с черен пипер. Добавят се  3-4 цели люти чушлета, 1 чаена лъжичка захар (ако е кафява -2 лъжички), 3/4 чаша олио и 1/2 чаша топла вода и се оставя да се задушава на слаб огън около час и половина (за свинско). 
Отделно се разбиват 3 яйца с 1 и 1/2 чаша кисело мляко. Прибавят се 1-2 лъжици брашно (може да е предварително препечено и размито със студена вода), 1 ситно нарязана връзка магданоз и 1 лъжица оцет. Ястието се залива, когато е почти готово и се оставя да ври на слаб огън още около 10-тина минути. Добър апетит!



Подробност:  Ястието може да се приготви както във фурната, така и на котлона. Глинените съдове (гювеч) също могат да се използват върху котлона, но разбира се, студеният съд се поставя върху студена плоча и се нагрява постепенно. 
Тъй като външният вид на ястието след разсипване не е много добър, вместо един голям съд може да се използват отделни малки гювечета,които да се приготвят във фурна и да се сервират индивидуално.
Освен със свинско, тази капама може да се приготви  и с телешко или агнешко, като времето за задушаване в този случай е 2 и 1/2 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...