вторник, 15 юли 2014 г.

Пандишпанено тесто


Пандишпаненото тесто се приготвя без добавяне на набухвател. Леката и въздушна структура се постига само в резултат от разбиването при високи обороти. Качественият пандишпан е фин, нежен и се топи в устата. Ето защо от това тесто се приготвят блатове за торти и пасти, сред които е  и популярното реване

Основна съставка на пандишпаненото тесто са яйцата, а изделията от него често са силно сиропирани - затова трайността им е малка (36-48 часа в хладилник). Към това трябва да се подхожда с повишено внимание, особено когато се консумират от деца и през летния сезон. Изделията от пандишпан в сладкарниците и магазините обикновено се приготвят с яйчен меланж и имат по-голяма трайност от домашните. 





Продукти:

За 1 яйце - 25 грама захар кристал, 30 грама брашно и 5 грама вода;
- аромат - ванилия;
Според посоченото съотношение се изчислява колко продукти са необходими, в зависимост от това, какво количество пандишпан (за реване, блатове, петифури) искаме да получим.
За улеснение: 1 супена лъжица побира около 25 грама захар или 15 грама вода, а 1 чаена лъжичка - 5 грама захар или 3 грама вода.

Приготвяне:

Белтъците и жълтъците се разделят (без остатък). За приготвяне на пандишпанено тесто те се разбиват поотделно. Използват се съдове с обло дъно, които трябва да са напълно сухи.
Първо се разбиват жълтъците с водата и 1/3 от захарта (продуктите се поставят заедно) - разбиването започва при по-бавни обороти на миксера и постепенно се ускорява, до получаването на гладък лек крем.
След това се разбиват белтъците - първо самостоятелно, а след това към тях се добавя на малки порции захарта (2/3 от общото количество). Оборотите също се ускоряват постепенно. Белтъците увеличават обема си многократно (около 7 пъти) и се получава пухкав крем (леко белтъчно тесто). Подробност: Ако при разбиването на белтъците със захарта се добави малко лимонена киселина (лим. сок) белтъчното тесто става по-плътно.
След разбиването двете кремообразни съставки се смесват внимателно с дървена лопатка (не се бърка енергично, за да се запази въздушността). Белтъчният крем се добавя към жълтъчния (обратното е грешка), като в същото време постепенно се прибавят брашното и ванилията и се бърка леко с лопатката. 
Така приготвеното тесто се насипва в тавичка, покрита с хартия за печене или намазана с мазнина и поръсена с брашно. 
Изпича се в предварително загрята фурна при 180-200 градуса С. През първите около 15 минути фурната не се отваря за проверка степента на изпичане, за да не спадне тестото.  
Подробност: При печенето на пандишпан, особено ако блатът е с по-голяма дебелина, в началото фурната се загрява до 180-200 градуса. Изделието се поставя да се пече при тази температура и се наблюдава - когато увеличи обема си, градусите се намаляват до 160-170. Така при изпичането блатът се изсушава и не се допуска образуването на кафява коричка.

Реване

За приготвяне на реване блатът се разстила с дебелина около 5 см. След като се изпече, се изважда, обръща се и се оставя да изстине (хартията се отстранява по-лесно, след като се охлади). 
Блатът се залива с топъл захарен сироп, като предварително се нарязва на правоъгълни или ромбоидни парчета (след като се свари, сиропът се оставя около 15 минути да се охлади и се залива изстиналото реване). Концентрацията на сиропа е според вкуса, но препоръчително е съотношение 2:1.5 вода - захар. 
Реването може да се гарнира със смлени ядки, кокос, плодове и др.
Трайността на този десерт е малка - 36 часа в хладилник. 

Леки пандишпанени  петифури



За петифури блатът се разстила с дебелина 2.5 - 3 см (в правоъгълна тавичка). След като се изпече и охлади, се разрязва на две еднакви парчета, които се поставят едно върху друго. Сиропират се със захарен или плодов сироп (може да се използва и компот). Между тях се нанася крем, който се приготвя от квасена сметана, в която са добавени плодове от любимото ни сладко.  Може да се използват също свежи или сушени плодове и смлени ядки в най-разнообразни комбинации. Кремът за петифурите на снимката е от сметана и вишнево сладко.
Нарязват се малки пастички с квадратна или  правоъгълна форма, които се гарнират подходящо и може да се поднесат с топка сладолед. 
Петифурите са готови за консумация след 2-3 часа в хладилник, а трайността им е подобна на тази при реването.
Подробност: Разновидност на обикновените пандишпанени блатове са напр. маслените, ореховите и какаовите блатове, които се приготвят по същия начин, но с прибавянето съответно на масло, смлени орехи или какао.
Добър апетит! 

1 коментар:

  1. Първо се разбиват белтъците и после ж.Така си спестяваме едно миене и подсушаване на бъркалките на миксера

    ОтговорИзтриване

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...