Типично за българската кухня ястие, добре известно на всички и любимо за мнозина. Съществуват различни варианти за приготвянето му. Тук ви предлагам един от тях, за който е характерен наситеният цвят на червения пипер и свежият аромат на мащерка и риган. Ястието става най-вкусно, когато е поне леко подлютено.
Необходими продукти:
1. Пилешко месо - 1 -1.5 кг разфасовки или цяло пиле;
2. 250-300 гр ориз;
3. Зеленчуци: 1 глава кромид лук, 1-2 моркова, 1-2 чушки, по желание - 1 средно голям домат /свежите зеленчуци могат да бъдат заменени изцяло или частично от сушени /;
4. Слънчогледово олио - две кафени чашки - около 100-120 гр;
5. Подправки: сол, сладък и лют червен пипер, черен пипер, риган, мащерка, пресен магданоз.
6. По желание - гъби - пресните печурки са идеални - 200 - 400 гр.
Приготвяне:
Порциите пилешко месо се подреждат в тавичка, заливат се с половината от олиото, овкусяват се със сол и черен пипер и се поставят в загрята фурна да се запекат.
През това време другата половина от олиото се загрява на котлона и в него се пуска ориза да се запържи за няколко минути, заедно със ситно нарязания лук. Котлонът се намалява и се добавят нарязаните моркови и чушки и 2-3 супени лъжици червен пипер (смес от сладък и лют). Важно е да не се допуска пиперът да загори, а да се разтвори в мазнината и ястието да получи ярък червен цвят. Затова е необходима не повече от минута на умерен огън, при енергично бъркане.
Към запържения ориз и зеленчуци се добавят нарязаните на ивички гъби и гореща вода в съотношение 1:3.5 до 1:5 (в зависимост от това каква гъстота на ястието предпочитаме). Следва овкусяване със сол, риган, мащерка и черен пипер, по желание се прибавя и домат, нарязан на кубчета (ако се използват сушени зеленчуци се добавят и те). Сместа се оставя да ври още около 5 минутки и се изсипва в тавичката със запеченото пилешко месо.
След това ястието се поставя в загрята фурна и се изпича до готовност. След изваждане се поръсва със ситно нарязан магданоз. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар