понеделник, 22 септември 2014 г.

Лютика

Едно от най-типичните за българската кухня сезонни постни ястия, много почитано в региона на Враца, особено в комбинация с домашна пита. Може да се сервира и като салата или гарнитура. Съчетава неповторимите вкусове на печени чушки и добре узрели градински домати с чесън и магданоз. 



Продукти: чушки, домати, чесън, слънчогледово олио, сол, зелен магданоз;
Съотношението и количеството на продуктите се определя "на око" според вкуса; добре е обаче чесънът да се използва пестеливо, за да не заличи вкуса и аромата на другите зеленчуци и да предизвиква проблеми на стомаха (лютиката на снимката е приготвена от 800 гр чушки, един домат от около 150 гр, една едра скилидка чесън, 3-4 супени лъжици олио, сол на вкус);
- За лютика са подходящи домати, които не са много сочни (затова може да се използват и сортовете за консервиране като Пловдивска консерва). Ако доматите са сочни, семето се отделя и ястието се приготвя само с месестата част на плода. 



Приготвяне:

Подбират се месести червени и/или зелени чушки, които се изпичат, обелват и се почистват от дръжките и семето.

В подходящ съд (най-добре дървен) се скълцват на паста чесън и магданоз със сол. Към тях се прибавят чушките и също се скълцват добре. След това се добавя нарязан на дребно домат, като се разбърква и леко се скълцва. Към сместа се прибавят няколко лъжици олио и ако е необходимо - допълнително сол. Това е всичко. Добър апетит!


Туршия - салата от печени белени чушки


Туршия от печени чушки с кисел привкус, която не ферментрира и не се стерилизира. Съхранява свежестта и вкуса на есенните зеленчуци и осигурява чудесно допълнение към ястия с месо. Приготвянето е лесно, въпреки че изисква доста време. 

Продукти: червени чушки, чесън, магданоз, слънчогледово олио, оцет 6%, сол.




Приготвяне:

За тази туршия са подходящи здрави, месести и добре узрели червени чушки с правилна форма. 

Чушките се изпичат на силен огън, като трябва да се следи да не прегорят. Веднага се прибират в затворен съд, за да се задушат и да се обелят лесно. Обелените чушки се почистват от дръжчиците и семето и се напластяват в наклонена тава, за да се отцедят от сока. 



След отцеждането се пускат в осолен оцет (на 1 литър оцет - около 1 каф. чашка сол) и се оставят да престоят в него 5-6 часа. Отделните чушки (или късчета) се отцеждат грижливо една по една и се потапят в олио, което предварително е било загрято и изстудено. Накрая се подреждат плътно в бурканчета, като помежду им се добавят обелени скилидки чесън и клончета магданоз. Отгоре се заливат с още от олиото, така че да се образува пласт от 1-2 см. 

Така приготвените бурканчета се затварят и се съхраняват в сухо и студено помещение или в хладилник. Добър апетит!


вторник, 16 септември 2014 г.

Туршия от пържени чушки

Приготвя се сравнително лесно и е чудесно допълнение към различни видове яхнии, сандвичи и гарнитури. Не ферментира, не се стерилизира. Използва се консервиращото действие на оцета (6%) и на олиото, което не позволява достъп на въздух.




Ясно е, че характерното за близкото минало домашно производство на туршии в буркани, които изпълваха цели мазета, а изяждането им представляваше проблем до пролетта, вече не е актуално. Приготвянето на малки количества разнообразни консервирани ястия, които да се съхраняват в хладилника, може да осигури разнообразие на трапезата, както и да задоволи индивидуалния вкус по най-добрия начин. Както се вижда от снимката, използваният от мен съд за приготвянето на туршията е глинен гювеч. 



Продукти: червени или зелени чушки (сортът Чорбаджийски също е подходящ), слънчогледово олио, оцет, сол, чесън, магданоз и/или копър.






Приготвяне:

Измитите (червени или зелени) чушки се подсушават. Ако са от сорта Чорбаджийски се оставят цели, а ако са от по-едри сортове се почистват от семето. Изпържват се в обилно количество олио (най-добре под капак) и веднага се пускат в подсолен винен оцет (на 1 литър оцет - около 1 кафена чашка сол). Оставят се около 1 и 1/2 - 2 часа в оцета, след което се изваждат и се подреждат в наклонен съд, за да се отцедят. 



След това се нареждат плътно в бурканчета, като помежду им се поставят обелени скилидки чесън, магданоз и/или копър и малко от изстиналото олио, в което са пържени. Отгоре се налива още от олиото, което трябва изцяло да ги  покрива с около сантиметър, а бурканчетата се затварят и се съхраняват на хладно (5-15 градуса С). 


В градски условия е най-добре туршията да се съхранява в хладилник, като дори и в този случай чушките трябва да са изцяло потопени в олиото.

Трябва да се има предвид, че туршията, приготвена от цели чушки, чиито семки не са отстранени, има сравнително по-малка трайност. 

Добър апетит!

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...